Objevily se tak šokující souvislosti. Už od prvních sondáží a průzkumů začalo být mladému restaurátorovi Dominiku Fialovi zřejmé, že nejde o tuctové dílo z 19. století, jak si všichni mysleli, ale o pozdně gotickou práci vynikající kvality!

„Během pečlivého restaurování se postupně odhalovalo několik vrstev přemaleb polychromie do té doby zastírající suverénní řezbu, která dokládá vynikající uměleckou úroveň sochy,“ uvedl specialista na gotické skulptury Ivo Hlobil.

Vědi o ni nevěděli

Socha přitom až dosud nebyla památkou a nestála ani v zájmu historiků či vědců. Nalezení dosud neznámé středověké památky z dob Leonarda da Vinci či Kryštofa Kolumba, se tak nyní stalo výjimečnou událostí prvořadého významu.

„Kde se socha v kostele vzala a kdo je jejím autorem, však zatím nevíme,“ svěřil se farář Strouhal. Pátrání po jejím dalším tajemství bude proto nyní velkým dobrodružstvím pro historiky.

Prohlásí ji památkou

Farář René Strouhal a restaurátor Dominik Fiala byli Národním památkovým ústavem nominováni na cenu za Objev roku. Památkový fond moravské pozdní gotiky se totiž díky nim obohatil o doposud zcela neznámé dílo vynikající kvality.

Jako významný článek vývojové řady středověké dřevořezby na Moravě čeká podle odborníků skulpturu prohlášení kulturní památkou.

VIDEO: Život a smrt dívky Mariany poznáte na online výstavě Ostravského muzea.

Video
Video se připravuje ...

Život a smrt dívky Mariany poznáte na online výstavě Ostravského muzea Ostravské muzeum

Fotogalerie
7 fotografií