Ceny pražských bytů a jejich dostupnost je dlouhodobé téma, které se místy začíná konečně systematicky řešit. Jednou z cest, jak nabídnout Pražanům dostupné bydlení, je výstavba městských bytů. Dobrou zprávou je, že podobu nových bytových domů městské části stále častěji svěřují do rukou odborníků a vyhlašují architektonické soutěže. Jen tak se může v hlavním městě stavět kvalitní architektura, i když se jedná „pouze“ o městské byty. V posledních měsících jsme vyhlášení vítěze na městské bydlení mohli zaznamenat ve Vršovicích, na Smíchově i v Holešovicích.

Vítězem je pražské studio

Právě dům s městskými byty v dolních Holešovicích na rohu ulic Železničářů a Za Papírnou je poslední novinkou. Praha 7 vypsala loni v srpnu mezinárodní architektonickou soutěž a nyní už zná vítěze. Stalo se jím studio Apropos Architects. Do soutěže se přihlásilo celkem 45 architektonických studií. Kromě tuzemských architektů byli v soutěži zastoupeni také zahraniční účastníci z Německa, Maďarska, Polska, Rumunska či Velké Británie.

„Považujeme za zcela nezbytné, aby město i městské části reagovaly na to, že se životní náklady všech Pražanů výrazně zvyšují. Praha potřebuje mnohem větší nabídku cenově dostupných malometrážních bytů. Jdeme tomuto požadavku naproti, již před lety jsme zastavili prodej obecních bytů, opravujeme a rozšiřujeme svůj bytový fond a nyní budeme stavět nový městský bytový dům, který pojme až 60 malometrážních bytů i občanskou vybavenost,“ uvádí starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě).

Návrh počítá s tzv. modulovými byty, zhruba třetina z nich by měla být i bezbariérová určená především seniorům nebo kidem s omozenou mobilitou. Právě díky modulovému uspořádání lze byty jednoduše uravit. V parteru by pak kromě komerčních prostor měly být i prostory sloužící komunitě, mimo jiné i dětská skupina. Nebude chybět ani zelená střecha.

Zlevní se výstavba?

„Po několika letech příprav (změna územního plánu, studie VRU Bubny) se dostáváme k projektu nového městského bytového domu. Dosud jsme v Praze 7 byty a domy jen rekonstruovali, nyní nás čeká novostavba,“ doplňuje Čižinského spolustraník a místostarosta Pavel Zelenka a pokračuje: „Při debatě v porotě jsem si opět bolestně uvědomil, jak náročné regulace na bytové domy v ČR uplatňujeme a jak tím bydlení prodražujeme. Zde například kvůli dvoupatrovým garážím minimálně o 25 milionů. Dům přitom stojí ve vzdálenosti 3 minuty chůze od metra a tramvaje a nedaleko od P+R Jankovcova. Budu doufat, že se podaří parkovací minima zrušit ještě před povolením stavby.“

Naráží tak na návrh, který předložila minulá magistrátní koalice. Ta chce zrušit povinnost výstavby parkovacích míst, kterou určovaly Pražské stavební předpisy. „Rozhodli jsme se výrazně omezit regulaci a ponechat trh, aby určil, jestli budou lidé při nákupu upřednostňovat byty včetně parkovacích nebo bez nich,“ řekl v půlce října na tiskové konferenci náměstek primátora pro oblast bydlení Adam Zábranský (Piráti). „Výstavba, v rámci které bylo nutné postavit i dostatečný počet parkovacích míst se výrazně prodraží, pokud se bude stavět bez nich, může cena bytů klesnout až o čtvrtinu,“ doplnil náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN).

Fotogalerie
10 fotografií