Městský pozemek, na kterém má dům vyrůst, se nachází na Smíchově mezi budovou Komerční banky od známého architekta Karla Pragera, který navrhoval mimo jiné též Novou scénu Národního muzea či budovu bývalého Federálního shromáždění, a Portheimkou. Vítězný návrh počítá s šesti standardními patry a jedním ustupujícím a podle projektového manažer PDS Rastislava Tomaščíka výškově i použitými materiály zapadá do okolní zástavby.

Byty, obchody, služby

„Po odborné stránce oceňuji zejména celkové řešení projektu, který se stane spojnicí dvou protichůdných staveb, jako je barokní Portheimka a pyramidální banka Karla Pragera. Městské nájemní byty V Botanice budou určené pro preferované profese, které zajišťují chod a služby města nebo matky samoživitelky. V přízemí domu budou obchody a služby,“ uvedl primátorův náměstek Petr Hlaváček (za TOP 09), který do letošních komunálních voleb v hlavním městě povede kandidátku hnutí STAN.

První uskutečněná soutěž

PDS založilo město předloni z účelem přípravy bytových projektů na městských pozemcích. Magistrát jí svěřil do správy 683 000 metrů čtverečních parcel v aktuální tržní hodnotě zhruba 4,3 miliardy korun. Organizace aktuálně připravuje stavby na více než desítce míst v metropoli, kde by mělo v budoucnu vyrůst až 8 000 městských nájemních bytů. U některých menších projektů už byl vybrán projektant, u dalších PDS vyhlásila tendry nebo architektonické soutěže. Dům v Praze 5 je první architektonickou soutěží, jejíž výsledek zatím PDS vyhlásila.

Video
Video se připravuje ...

Hřibův náměstek o bytové krizi v Praze: Za 30 let tu budou žít dva miliony lidí Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
11 fotografií