V těsném sousedství radnice a poblíž nově postaveného obchodního centra stojí více než patnáct let nevyužívaná budova Kulturního domu Eden. Budova postavená v roce 1980 v místech bývalého zábavního parku svému původnímu účelu sloužila poměrně krátce.

Od roku 2005 je uzavřená především kvůli ekonomické neudržitelnosti. Městská část Praha 10, jíž dům patří, se proto rozhodla, že vypíše mezinárodní architektonickou soutěž, která udá nový směr tomuto zašlému prostoru. Ze 16 návrhů nakonec odborná porota vybrala projekt architektonického studia Ohboi a projekční firmy Jika-cz.

Nová tvář okolí Edenu

„Současný kulturní dům a jeho okolí se má proměnit v žádanou městskou adresu, kde občané najdou moderní budovu s byty i multifunkčním sálem a výrazně oživený veřejný prostor,“ uvádí Praha 10.

Sami architekti se chtěli odlišit od standardní developerské výstavby. V nových bytových domech mají být různě velké byty různých podob, aby co nejvíce vyhovovaly všem typům obyvatel. „Námi navržené domy využívají myšlenku sdílených komunitních prostor. Víme, že to v Česku není zatím moc obvyklé, ale budoucí rezidenti budou společně obývat pavlače, spojovací lávku a dokonce i některé místnosti,“ vysvětlil Jan Kubát ze studia Ohboi

V soutěžním zadání bylo kromě jiného i to, že architekti musejí vyřešit nový kulturní prostor, který nahradí KD Eden a v souvislosti s tím i dostatek parkovacích míst jak pro rezidenty, tak práce pro případné návštěvníky kulturních programů.

Multifunkční sál jsme umístili do podzemí, což zaručí, že hluk nebude obtěžovat obyvatele v okolí. Společenským akcím bude sloužit i venkovní amfiteátr spojený s parkem,“ popsal Kubát. „Veřejná vybavenost včetně obchodů, kaváren a restaurací pak bude umístěna v průchozím parteru domů,“ dodal. Parkování se přesune pod zem. Nový areál od rušné Vršovické ulice bude oddělovat alej vzrostlých platanů, se sídlištěm Vlasta se pak propojí novým schodištěm a průchodem.

Vítěz zvolen jednomyslně

Na vítězném návrhu se mezinárodní odborná porota shodla jednomyslně. „Návrh respektuje polohu původního Kulturního domu Eden a integruje jeho prostory s novým městským bydlením do jednoho celku v mimoúrovňovém konceptu. Hlavní sál kulturního domu v podzemí je situován mimo nadzemní objemy městského bydlení a do veřejného prostoru se propisuje jako součást souvisejícího parteru. Projekt motivuje a dává místu živost, svěží myšlenku včetně navržené typologie bydlení,“ vysvětlil rozhodnutí poroty její předseda, architekt Ivan Kroupa. 

Zajímavé je, že hned na druhém místě se umístil projekt španělského ateliéru Martinez Morero Recabarren Estudio, který vsadil na opačnou teorii. Chtěl kulturní dům zachovat a to dokonce včetně interiérů, v návrhu je pak patrný zcela nový skleněný plášť.

Harmonogram

Kdy přesně se noví majitelé budou moct nastěhovat, zatím není jasné. „Bude nutné získat všechna stanoviska dotčených orgánů, následovat bude projednání na stavebním úřadě a následně soutěžení dodavatele stavebních prací. Odhadujeme, že začátek by mohl být v roce 2025, ale v současné velmi turbulentní době je jakákoliv prognóza samozřejmě obtížná,“ uzavřel mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník.

Fotogalerie
19 fotografií