Plán podpory dostupného družstevního bydlení schválilo zastupitelstvo Prahy už před dvěma lety, loni pak vedení města podepsalo memorandum o spolupráci s Prahou 5, na jejímž území se pozemky hlavního města vybrané pro výstavbu nacházejí. Ve dvou domovních blocích se samostatnými vchody by mělo vzniknout 221 až 266 bytů a jejich průměrná výměra se má pohybovat od 54 do 65 metrů čtverečních.

Část bytů, zhruba třetinu, si ponechá město a nabídne ji k nájemnímu bydlení. Zájemci o členství v družstvu budou muset mít trvalé bydliště v Praze a nebudou moci vlastnit jiné bydlení, budou muset mít čistý trestní rejstřík a také nesmí mít žádné exekuce.

Marvanová na tiskové konferenci uvedla, že v žádném případě nepůjde o investiční byty. Město bude mít plno kontrolu jak nad výběrem budoucích družstevníků, tak i nad podmínkami ve smlouvě. „Skupování bytů ve velkém žene cenu nemovitostí stále výš. My chceme lidem nabídnout lepší podmínky. Ve výsledku by cena za družstevní byt měla být asi o 30 % nižší než běžně na trhu,“ vysvětlila radní.

Zapracované připomínky

Piráti kritizovali především podle nich nevýhodný prodej městských pozemků budoucím družstevníkům. Družstevníci budou platit jedno procento z celkové ceny pozemku do tzv. městského fondu rozvoje bydlení. Po 99 letech by měli družstevníci právo na odkup pozemků. Podle původního návrhu se jim měla z ceny strhnout částka, kterou zaplatili do fondu. Po připomínkách pirátského radního Adama Zábranského, který na magistrátu zodpovídá právě za oblast bydlení, však Marvanová projekt upravila a družstvo tak v budoucnu zaplatí plnou cenu, která bude běžná na realitním trhu.

Piráti také upozornili na nejasnosti při výběru družstevníků, zvláště v případě, pokud bude víc zájemců o jeden byt. „V zásadě půjde o systém kdo dřív přijde, ten dřív mele. Pokud bude více zájemců o jeden byt, přistoupíme k losování pod dozorem notáře, aby vše bylo transparentní,“ uvedl na tiskové konferenci advokát Jiří Kučera, člen týmu, který celý projekt družstevního bydlení zpracovával.

Kupčení s místy?

Projekt kritizovali i zastupitelé za Prahu Sobě. „Například systém nabírání nových členů do družstva mi velmi připomíná způsob, jakým se byty přidělovaly za socialismu, kdy největší šanci na úspěch má ten, kdo přijde dříve. V systému chybí opatření, které by zabraňovalo obchodování s místy v této čekací listině,“ uvedl dříve předseda výboru zastupitelstva pro bydlení Pavel Zelenka (Praha Sobě).

Marvanová uvedla, že všechny zapracované změny znovu svým kolegům odešle a chce se s nimi i sejít, aby pro projekt získala co největší podporu. „Není cílem protlačit projekt družstevního bydlení o jeden hlas, aby takto důležitou věc naši nástupci na podzim po volbách poslali k ledu. Cílem je získat co největší podporu,“ sdělila radní.

To kvituje i Zelenka, kterému se zapracované změny líbí a pro takto upravený projekt by zvedl ruku. Problém podle něj ale je, že zatím změny neviděl tzv. „na papíře“.

„Nevím, proč paní radní Marvanová dělá úpravy na poslední chvíli, když naše připomínky jsou tři roky pořád stejné. V případě, že ale předloží upravený dokument, budeme hlasovat pro,“ uzavřel Zelenka.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Josef Pleskot promluvil o nové filharmonii v Praze. Bojuje za ni přes 20 let Jiří Marek, Lukáš Červený, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Fotogalerie
24 fotografií