Konkrétně jde o rozsáhlý „trojúhelník“ vytyčený ulicemi Prosecká a Čakovická, kde se dnes nachází prázdná louka s pěšinkami, kterou místní využívají především pro venčení svých čtyřnohých mazlíčků. Ještě před dvěma lety skrze ní vedly sloupy vysokého napětí – nejstarší v Praze.

S jejich odstraněním a odkoupením pozemků od původních vlastníků, vyvstala po dohodě s posledním z nich, Technickým a zkušebním ústavem stavebním Praha, otázka nejen citlivé revitalizace území, ale též i možné zástavby. Developer FINEP podél Čakovické ulice plánuje sedm pětipodlažních budov s minimalistickými zahrádkami, při Prosecké by pak měly vzniknout dvě desetipatrové budovy.

„Zrovna intenzita a výška staveb je to, co mezi zdejšími občany nejvíce rezonuje, o čem se budeme s investorem ještě bavit, zda by to nešlo udělat lépe,“ sdělil Blesku na základě veřejného setkání s obyvateli starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

Obavy z výšky a dopravy

Výška dvou desetipatrových staveb se zdá být trnem v oku místním obyvatelům Prosecké ulice. Podél ní totiž už jeden podlouhlý desetipatrový panelák stojí. Lidé z vyšších pater by přišli o výhled, zároveň též panují obavy ze zastínění plánovaného parku. Nejde ovšem jen o výšku staveb. Panují obavy také ze zahuštění už tak přetlakované dopravy, čemuž starosta rozumí. Jak Prosecká, tak i Lovosická jsou rušné dopravní tepny.

Obě ulice jsou v ranních špičkách ucpané. S rozvojem Prahy přibývá vozidel a silnice se nerozšiřují. Dokud nebude dostavěný Pražský okruh, s dopravou za městskou část příliš nezmůžeme,“ je si vědom. Ke každému z plánovaných bytů by se přitom mělo počítat s jedním parkovacím stáním, vzniknout by měla i rezerva pro návštěvy. Zároveň zazněla poptávka po odclonění hluku i smogu – například vyvýšeným valem či živým plotem, který by se linul po obvodu parku.

Hřiště, sportoviště a toalety

Ačkoliv by podle mnohých bylo nejlépe, kdyby lokalita zůstala nezastavěná, s novou výstavbou jsou smířeni a možnost ovlivnit podobu a funkce parku vítají. „Jde o vizi, kterou jsme iniciovali,“ prozradil za společnost FINEP Jan Zedník, jenž je ředitelem inženýringu. „Hodláme realizovat park a sportoviště. Představili jsme ideovou vizi, kterou se snažíme přizpůsobit potřebám a přáním místních občanů, s kterými komunikujeme dlouhodobě.“

Developer FINEP konkrétně v na sídlištích Střížkov-Prosek v minulých letech uskutečnil řadu stavebních projektů, díky kterým našlo svůj domov stovky, ne-li tisíce nových obyvatel. Další projekty jsou na řadě, a váže se k nim na základě spolupráce s městskou částí i občanská vybavenost a veřejná zeleň, kterou má zařídit právě investor. Podle Portlíka by se s realizací parku mohlo začít do půl roku.

Na základě poptávky veřejnosti by se v chystaném parku měly objevit nejen sportoviště, ale také prostor pro venčení psů, který řada místních na veřejném setkání poptávala. „Ve hře je také idea sezónního bistra či zahradní restaurace, kde by se lidé mohli občerstvit. Rodinní příslušníci si zase přejí zázemí pro děti, také jsem ze setkání vyrozuměl, že v této lokalitě absentuje i možnost odskočit si na toaletu.“

Nedaleko avizovaného parku, prakticky přes ulici, se přitom nachází jednak stanice metra Prosek, tak i Nákupní centrum Billa Prosek. Oboje veřejnými toaletami disponují. „Veřejné toalety by mohly být součástí plánovaného bistra,“ přemítá Zedník. Obavy z toho, že by byly pokáceny vzrostlé stromy jsou podle představitelů městské části mylné.

Cirkus a poutě

Kromě pejskařů měla louka dosud ještě jedno vyžití. Když na Prosek zavítala pouť nebo cirkus, bylo to právě v zeleni při křížení Prosecké a Čakovické. Podle starosty však zřízením parku tato možnost padá.

„Je to stejný případ, jako býval na Střížkově poblíž metra, dokud jsme tam nezačali rozšiřovat park Přátelství. Do té doby šlo o volnou zelenou plochu vhodnou pro tyto akce. Ve chvíli, kdy tam vznikne park, tak už pro tyto účely plocha vhodná není,“ míní starosta. Praha 9 proto bude pro účely poutí a cirkusů hledat novou plochu.

Sídliště parků

Nový park by měl doplnit dvojici nedalekých – park Srdce a o poznání větší park Přátelství. Oba do budoucích měsíců a let čekají změny. „Park Srdce je relativně nový, ale tím, že zde vznikne nová parková plocha, bude zapotřebí soustředit se na to, aby se parky doplňovaly, a nenabízely lidem totéž,“ vysvětlil starosta. Tomu také vadí, že se zvláště ve večerních hodinách stává park útočištěm mladších ročníků, kteří zde popíjejí alkohol a tropí výtržnosti a nepořádek. „Bude zapotřebí si to funkčně trochu ohlídat, aby se tyto nešvary neopakovaly.“

Co se parku Přátelství týče, jeho rozšíření směrem ke stanici metra Střížkov je ve finální fázi. „V červnu by měla být hotova první část rozšíření. Do konce roku by se nám měl povést zbytek,“ sdělil Portlík. „Posledním bodem, který schází k realizaci, by mělo být bistro.“

Video
Video se připravuje ...

Málokoho by napadlo, že zrovna přes sídliště Střížkov a Prosek, které vznikaly až ve 2. polovině 20. století, vedlo nejstarší nadzemní vedení vysokého napětí v Praze. David Zima

Fotogalerie
35 fotografií