Syn bývalého vězeňského dozorce pracoval jako dělník v pivovaru. Před tím vystřídal několik zaměstnání, oženil se, se ženou přivedli na svět dvě děti. Jenže kvůli Hlavatého problémům s alkoholem vztah nevydržel. Manželství bylo rozvedeno začátkem roku 1969.

Osudný pondělní večer si Hlavatý, který si dal v restauraci několik piv, přinesl z domova na náměstí láhev petroleje, polil se a podpálil. Když zděšení svědci viděli, že se oheň pohybuje, uvědomili si, že hoří člověk. Uhasili ho a přivolali pomoc.

Nadával Rusům

Vážně popálený, oheň zasáhl dvě třetiny povrchu těla, skončil Hlavatý ve vojenské nemocnici. Na lůžku, i pod vlivem tišících látek, vykřikoval nadávky na Rusy.

„Vyrozuměl jsem, že spáchal pokus sebevraždy na protest proti okupaci ruské, že Rusy nemá rád,“ uvedl tehdy jeho ošetřující lékař. Ještě týž večer zmínil Hlavatého čin v televizním projevu tehdejší prezident Ludvík Svoboda.

Hrdina či nevyrovnaný zoufalec?

Den poté už ale bylo vše prezentováno jinak. Ve zprávě tehdejšího Sboru národní bezpečnosti se uvádí, že čin Hlavatého nevyvolal mnoho zájmu, byť jej prý ovlivnil Palachův čin. „Motiv jeho jednání vyplynul zřejmě z jeho osobních konfliktů a nikoliv politického přesvědčení,“ stojí v dokumentu.

Přesto, že se Hlavatý již v srpnu 1968 ostře vymezoval proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy, byl jeho čin prezentován jako zoufalý akt nevyrovnaného opilce, kterého zdrtilo, že po rozvodu přišel o pravidelný kontakt s dětmi. Ty by mohl vídat jen jednou za dva týdny.

Nezanechal dopis

Nezanechal po sobě písemné ani vysvětlení svého činu. Je ale prokázáno, že se v srpnu 1968 účastnil protestů před budovou tehdejšího Československého rozhlasu. O tom ale dobové zprávy mlčely a Hlavatý tak skončil s nelichotivou nálepkou člověka, který poskvrnil „čistotu“ Palachova činu.

Pohřeb se konal bez zájmu veřejnosti v rodinném kruhu. Za „Pochodeň č. 2“ je tak považován až čin Jana Zajíce z 25. ledna 1969. Dne, kdy Hlavatý v nemocnici zemřel. 

Hlavatého jméno se do povědomí vrátilo až po dlouhých desetiletích. V místech, kde byly nalezeny ohořelé zbytky jeho oděvu a krabička zápalek, město nyní nechalo nainstalovat pamětní desku.

VIDEO: Pieta za Josefa Hlavatého v Plzni, takhle na něj vzpomínali před pěti lety.