Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Inflace v Česku: Schillerová se opřela do Fialy kvůli zdražování

Autor: ČTK - 
11. ledna 2024
12:01

Spotřebitelské ceny v prosinci meziročně stouply o 6,9 procenta. Tempo růstu tak zpomalilo z listopadových 7,3 procenta. Meziměsíčně se ceny snížily o 0,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Dva roky Fialovy vlády byly dobou největšího zdražování a ztráty úspor, řekla Schillerová k inflaci. 

Za celý loňský rok činila průměrná míra inflace 10,7 procenta. Bylo to o 4,4 procentního bodu méně než v roce 2022, kdy ovšem byla druhá nejvyšší inflace od vzniku samostatné ČR. Prosincové zpomalení ovlivnily hlavně ceny potravin a nealkoholických nápojů. Meziroční zdražení uzenin zpomalilo na 0,6 procenta z listopadových 3,4 procenta. 

Ceny ovoce rostly o 5,8 procenta, zatímco o měsíc dříve to bylo o 8,4 procenta. Některé potraviny pak v posledním měsíci roku zrychlily zlevňování. Týká se to třeba trvanlivého mléka, sýrů a tvarohů nebo vajec. Naopak ceny pohonných hmot sice v prosinci meziročně zlevnily, ale méně než v listopadu.

Nedostupné bydlení?

Ve srovnání s předloňským prosincem zdražilo zejména bydlení. Za nájemné lidé zaplatili o 7,3 procenta více, vodné zdražilo o 16,3 procenta, stočné o 26,9 procenta, elektřina o 142,4 procenta a teplo a teplá voda o 24,2 procenta. Zlevnil naopak zemní plyn, a to o 7,7 procenta. Ceny tuhých paliv klesly o dvě procenta.

„Společně s předloňskou inflací, která byla 15,1 procenta, tak musíme konstatovat, že za dva roky Fialovy vlády došlo ke zdražení všeho o více než jednu čtvrtinu,“ řekla Schillerová. Inflace byla podle ní od počátku vládou aktivně podporována, a to tím, že nezastropovala ceny energií u výrobců či že loni v létě vrátila spotřební daň na naftu na původní úroveň. Letos podle Schillerové k vyšší inflaci přispěje zdražení vody, tepla, hromadné dopravy či energií.

Ceny zboží v prosinci meziročně úhrnem vzrostly o 7,6 procenta, ceny služeb byly vyšší o 5,7 procenta. V meziměsíčním srovnání ceny zboží klesly o 0,8 procenta, zatímco ceny služeb o 0,2 procenta vzrostly. „Ceny zboží úhrnem v roce 2023 vzrostly o 12,1 procenta a ceny služeb o 8,4 procenta,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

ČSÚ dnes zveřejnil také informace o listopadovém vývoji cen v zahraničním obchodu. Meziroční pokles vývozních cen zpomalil na 2,1 procenta z říjnových 2,2 procenta, u dovozu se pokles zmírnil na 5,7 procenta z předchozích 6,5 procenta. Meziměsíčně ceny vyváženého zboží klesly o 0,5 procenta a dováženého o jedno procento.

„To, že to bude klesat, je přirozený jev, který musel nastat s ohledem na to, že byla inflace v minulém roce extrémně vysoká,“ řekl stínový premiér Karel Havlíček.

Video  Ekonom o letošním výhledu: Odrazili jsme se ode dna. Češi pomalu začínají bohatnout  - Bára Holá
Video se připravuje ...

sekebo ( 17. ledna 2024 18:37 )

30 let spořím na důchod a za poslední 2 roky z toho přes 25% vzala inflace. Opravdu "úžasné štěstí", že máme Korunu, která s forintem bojuje o 1. místo z hlediska inflace. "Klausi jsi jednička"!!!

Zobrazit celou diskusi