Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jurečka: Vím, že jsem mnoho z vás zklamal... KDU-ČSL ho drží, opozice vzpomněla i pivo za covidu

Autor: simao, ČTK, tč - 
10. ledna 2024
09:42

Marian Jurečka (KDU-ČSL) se opět omluvil, širší vedení jeho vlastní strany ho podpořilo, stejně jako premiér Petr Fiala (ODS) - toho času pobývající v Indii - který rezignaci vicepremiéra nežádá. Jurečka se dál kaje za účast na vánočním večírku, kde byl i přes tragédii na Filozofické fakultě do půl čtvrté do rána. Opozice mu během kritických komentářů připomněla mj. i jiný dřívější prohřešek. Zakázané pivo na veřejnosti během pandemie covidu-19.

Na přetřes se znovu dostala vánoční párty na rezortu práce a sociálních věcí za účasti Mariana Jurečky v době střelby. Ministrovými eskapádami se měla včera zabývat vládní pětikoalice i vedení lidovců. Na filozofické fakultě a v okolí boj o život, v nemocnicích příprava na těžkou noc a na ministerstvu bujaré veselí...

„Širší vedení KDU-ČSL mě dnes podpořilo, abych ve své práci ministra pokračoval. Znovu se omlouvám všem, kterých jsem se svým jednáním ohledně vánočního setkání dotkl. Udělal jsem chybu a vím to. A také vím, že jsem mnoho z Vás zklamal,“ vzkázal v úterý večer Marian Jurečka na sociální síti X.

Jurečka se liknavým přístupem k celé kauze a snahou ji zpočátku ututlat dostal do prekérní situace. Začal se zamotávat do sérií polopravd a věcí, které neřekl narovinu. Stal se i vděčným terčem opozice. A sám mluvil o tom, že zvažuje rezignaci...

Připomněli mu i covidové pivo

Opozice mu mj. předhazovala i jeho dřívější prohřešky. Třeba pivo za covidu, které si Jurečka v Praze dopřál v době covidové pandemie, kdy se fotil na ulici s pivem, čímž však porušil pandemický vládní zákaz konzumace alkoholických nápojů na veřejně přístupných místech.

„Neporušoval jsem toto nařízení vědomě. Jsem si vědom chyby, omlouvám se za ni, mrzí mě to. Na funkcích nelpím, na odchod z politiky ze dne na den jsem připraven celou dobu, co jsem v politice,“ říkal již tehdy Jurečka pro novinky.cz.

Právě tohle covidové pivo mu v novém roce 2024 připomínal mj. někdejší šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Předtím, než si Jurečka začal všude možně během minulého víkendu sypat popel na hlavu za večírek na ministerstvu práce a sociálních věcí.

„Bylo už předem jasné, že pan premiér Fiala se rozhodne ulhaného ministra Jurečku neodvolat. Ani se o to se mnou nikdo v mém okolí nechtěl vsadit. Neplní sliby, neříkají pravdu, vymlouvají se na cokoli, co se jim hodí. Ta největší krize jsou oni sami a nic jiného,“ čílí se na sociální síti X Vondráček.

Jurečkovu fotku s covidovým pivem přitom podobně jako on vytahují na síti navzdory omluvě vicepremiéra za špatné vyhodnocení večírku a za své chyby jako údajný důkaz Jurečkova „papalášství“ i další kritici Jurečky a celé vládní pětikoalice.

Jurečka čelil kritice nejen za večírek samotný, kam se vrátil i po jednání vlády, mimořádně zasedající kvůli střelbě na FF UK, a pobyl s kolegy do půl čtvrté do rána, ale právě i za svou komunikaci směrem k celé záležitosti, kterou si celou situaci výrazně zkomplikoval.

Na to, že nejde o první Jurečkův „vroubek“, upomínají i další. „V listopadu za odstoupení Mariana Jurečky drželi hladovku dva disidenti, vláda ale ministra zachránila za cenu zrušení usnesení, jímž se hlásila k odkazu Charty 77. V prosinci si pan Jurečka naběhl večírkem, o němž říká co chvíli něco jiného. Už se těším na jeho další číslo...,“ poznamenal politolog Lukáš Jelínek na sociální síti X.

Video  Jurečka se na Kavčích horách omlouval za večírek v den tragické střelby na Filozofické fakultě. Zvažuje i rezignaci  - Blesk - Karel Kopáč, Tomáš Belica
Video se připravuje ...

V tajném hlasování Jurečku podpořili

O samotné střelbě na Filozofické fakultě se přitom člen Bezpečnostní rady státu Jurečka dozvěděl svou vinou pozdě. Na dotazy novinářů přes týden neodpovídal. Sám to později označil za špatné vyhodnocení situace a zvažoval rezignaci.

O velké chybě mluví i premiér Fiala, změny v kabinetu ovšem neplánuje. „Pan vicepremiér si svou chybu uvědomuje a omluvil se,“ uvedl Fiala před odletem na státní návštěvu do Indie.

Celostátní výbor KDU-ČSL v úterý večer Jurečku v tajném hlasování dle očekávání podpořil. A to jako předsedu strany i ministra. „S respektem k jeho dosavadní práci celostátní výbor nenavrhuje přistoupit k personální změně ve vládě ani ve vedení strany,“ řekl po jednání místopředseda strany Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Jurečka v Brně na Ústavním soudu

„Širšímu vedení KDU-ČSL nevadí, že ministr Jurečka křepčil celou noc během šíleného vraždění na FF. A že o tom lhal,“ kroutil hlavou poslanec ANO Martin Kolovratník na sociální síti X.

Ve středu Jurečka vyrazil do Brna na jednání Ústavního soudu kvůli ústavní stížnosti ANO na mimořádnou valorizaci penzí.

Video  Vedení lidovců o Jurečkovi: Omluvil se a rezignovat by neměl  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

xiioma ( 11. ledna 2024 14:42 )

Nevšimla jsem si, že by někdo z koalice vlastnil společnost Ringier Axel Springer CZ.

roxin ( 11. ledna 2024 14:32 )

Nepamatuji že by někdy nebyla diskuse u Babiše a Zemana nebo členů ANO a čím peprnější tím lepší, ani se nepamatuji že by byla diskuse zrušena. N0, když je ale ta NOVODOBÁ TOTALITA a členové party HIC si diskusi NEPŘEJÍ, nebo když se jim nezamlouvá TAK JI PROSTĚ NECHAJÍ ZRUŠIT A JE TO!!!

oltec ( 11. ledna 2024 08:40 )

a arogantní hnůj

jajas ( 11. ledna 2024 08:34 )

Také to tak vidím. Nemůže někdo někoho "zklamat", když už tak není důvě­ryhod­ný..­..tak­že to že "zklamal" si mysli pouze on....protože nezklamal, protože konkrétně já od něj ani nic vhodného a dobrého neočekávám....pouze očekávám, že brzy vypadne... 😃

jajas ( 11. ledna 2024 08:31 )

No pravda je, že se o něm skutečně veřejně nein­formu­je..­..ja­koby nebyl...ne že by mi to nějak scházelo, v pdstatě jsem si toho ani nevšiml, ale že by se Pávek skutečně nezúčastnil žádné návštěvy "čehokoliv a kohokoliv", nic momentálně "nepodepisoval" a jen seděl doma s manželkou a mickou? 😨

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa