Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podpořte nás zbraněmi! Šéf Hamásu burcuje muslimské země proti Izraeli

Autor: ČTK - 
9. ledna 2024
12:19

Šéf palestinského hnutí Hamás Ismáíl Haníja dnes v katarské metropoli Dauhá na zasedání mezinárodní unie muslimských učenců vyzval muslimské země, aby podpořily boj jeho hnutí proti Izraeli dodávkami zbraní. Informovala o tom agentura AFP. Haníja v Kataru, kde dlouhodobě pobývá, také prohlásil, že Izrael nedosáhl žádného ze svých cílů v této válce v Pásmu Gazy, uvedla katarská televize Al-Džazíra.

„Role muslimského národa... je významná... a nadešel čas podpořit odpor (Hamásu) zbraněmi, protože jde o bitvu o Al-Aksá a nejen o bitvu palestinského lidu,“ řekl Haníja s odkazem na mešitu Al-Aksá v Jeruzalémě, která je po Mekce a Medíně třetím nejposvátnějším místem islámu. Podle této mešity nazval Hamás i bezprecedentní útok na Izrael z loňského 7. října (operace Povodeň al-Aksá), jímž začala tato válka Izraele s Hamásem.

Haníja také v Dauhá řekl, že útok Hamásu na Izrael provedli jeho bojovníci proto, že se některé arabské země snažily „marginalizovat palestinskou otázku.“ V předchozích několika letech totiž některé arabské země uzavřely s Izraelem dohody o normalizaci vztahů. Loni se začalo schylovat k podobné dohodě i mezi Izraelem a Saúdskou Arábií. Arabské země ale v minulosti slíbily, že neobnoví vztahy s Izraelem, pokud ten neuzná samostatný palestinský stát. Po začátku této války Rijád rozhovory o normalizaci vztahů s Izraelem přerušil.

Vysídlení Palestinců?

Izrael má podle Haníji v této válce tři cíle: eliminovat palestinské hnutí odporu, osvobození rukojmích a vysídlení Palestinců z Pásma Gazy do Egypta. „Říkám vám, že nepříteli se navzdory ničení a masakrům nepodařilo dosáhnout žádného z cílů války,“ řekl v Dauhá Haníja.

Izrael zahájil masivní bombardování Pásma Gazy loni 7. října v odvetě za bezprecedentní útok Hamásu na Izrael, při němž několik tisíc palestinských ozbrojenců v izraelském pohraničí povraždilo na 1200 lidí, většinou civilistů, a na 240 lidí uneslo do Pásma Gazy. Hamás současně vypálil několik tisíc raket na Izrael. Koncem října izraelská armáda zahájila pozemní operaci v Pásmu Gazy. Nejprve působila na severu této úzké pobřežní oblasti s asi 2,4 milionu obyvatel. V ní se Hamás zmocnil vlády násilím v roce 2007 poté, co jen těsně vyhrál palestinské parlamentní volby nad umírněnou stranou Fatah.

Smrt civilistů

Při izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy zemřelo dosud podle tamních úřadů ovládaných Hamásem přes 23.000 Palestinců, z toho asi 70 procent byly ženy a děti. Počet zahrnuje civilisty i palestinské radikály. Údaje nelze ověřit, někteří je zpochybňují, ale podle řady expertů zřejmě více méně odpovídají skutečnosti. Dalších asi 7000 Palestinců se pohřešuje, většina z nich je zřejmě mrtvá, mnoho obětí totiž zůstává pod troskami. Podle odhadu Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) bylo masivním bombardování v Pásmu Gazy zničeno na 65.000 bytů a dalších asi 290.000 bytových jednotek bylo poškozeno. Většina z toho na severu, kde leží i město Gaza.

V sobotu izraelská armáda oznámila, že dokončila likvidaci vojenských struktur Hamásu na severu Pásma Gazy, kde zabila na 8000 členů Hamásu. Haníja dnes v Dauhá prohlásil, že ztráty Izraele na bojišti „jsou větší, než oznamuje“.

Video  Izraelská protiofenziva v Gaze: Mezi vojáky přijel premiér Netanjahu  - Reuters
Video se připravuje ...

Jaroslav Vašíček ( 10. dubna 2024 17:36 )

S Palestinci soucítím a vždy budu obhajovat jejich snahu o kus vlastní země. Hamás jsou však zločinci,které je nutno vyhladit.Mluvím o těchto "radikálech" ze zkušenosti z druhé svět.války.Vždy se projevili jako zákeřní zbabělci.

Zobrazit celou diskusi