Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala v Indii vyzdvihl podporu Ukrajiny. V rodišti Gándhího ho vítal premiér Módí. A zkusil ruční práce

Aktualizováno -
10. ledna 2024
14:51
Autor: ČTK, Mii, Maxmilián Nový - 
9. ledna 2024
13:56

Česká republika musí v důsledku války na Ukrajině hledat spolehlivé demokratické partnery ve světě a Indie hraje v tomto ohledu klíčovou roli, uvedl ve středu premiér Petr Fiala ve svém projevu na ekonomickém fóru Vibrant Gujarat Global Summit v indickém státě Gudžarát. Podle něj ČR a Indie dnes uzavřou strategické partnerství v inovacích. Blesk Zprávy mají na místě reportéra.

Inovace a nové technologie, vyspělý průmysl a aplikovaný výzkum označil český premiér Petr Fiala (ODS) za klíč k úspěšné budoucnost. Spolupráce s Indií v inovacích bude zahrnovat oblasti, jako je energetika či infrastruktura, podotkl Fiala.

Velký summit s 45 tisíci delegáty

Česko je jednou z partnerských zemí letošního desátého ročníku ekonomického fóra, které stát Gudžarát pořádá každé dva roky, s výjimkou období pandemie covidu-19. Na akci se podle jejích webových stránek letos přihlásilo více než 45 000 delegátů a přes 48 000 firem.

Kromě českého premiéra na summitu Vibrant Gujarat vystoupili také indický premiér Naréndra Módí, se kterým si již potřásl rukou i Fiala, dále prezident Východního Timoru a nositel Nobelovy ceny za mír José Ramos-Horta či prezidenti Spojených arabských emirátů a Mosambiku.

 

Petr Fiala v Indii: S indickým premiérem Módím (10.1.2024) Petr Fiala v Indii: S indickým premiérem Módím (10.1.2024) | Úřad vlády ČR

V rodišti Mahátmy Gándího

Fórum se koná v komplexu Mahátma Mandir v Gándhínagaru. Město, které je správním centrem západoindického státu Gudžarát, je pojmenované po zakladateli samostatného indického státu a rodákovi z Gudžarátu Mahátmovi Gándhím.

Indie je po Číně a Japonsku třetí největší ekonomikou v Asii a patří k nejdůležitějším asijským obchodním partnerům ČR. Hodnota vzájemného obchodu ČR a Indie v posledních letech stoupá. Z České republiky se loni do Indie vyvezlo zboží za 25,2 miliardy korun, opačným směrem plynulo zboží za 48,9 miliardy korun, vyplývá z informací ministerstva průmyslu a obchodu.

Po setkání s lídrem nejlidnatější země světa Módím se premiér Fiala vydal na jedno z poutních míst do chrámu Sabarmati Ashram. Zde pobýval svého času Mahadmara Ghándí, když zrovna nebyl na cestách nebo ve vězení. Odsud navíc započal v roce 1930 svůj slavný 400km dlouhý Solný pochod, který byl slavným milníkem boje Indie za nezávislost.

Na místě si Fiala vyslechl o historii místa, prohlédl si  Ghándího sochu i místo, kde spal. Na to si ale společně se zbytkem delegace musel sundat boty jak si žádá místní zvyk. Nakonec ho tamní žena přemluvila, že mu ukáže ruční práce, které dělá po celý den. Šéf vlády se toho nezalekl a usedl k dřevěnému kolu.

Video  Petr Fiala si v Indii vyzkoušel tradiční ruční práce  - Blesk: Maxmilián Nový
Video se připravuje ...

Fiala přiletěl v úterý. Místní ho vítali i tancem

Fiala přicestoval na návštěvu nejlidnatější země světa v úterý. Vládní speciál dosedl na letiště v západoindickém městě Ahmadábád ve státě Gudžarát přibližně v 21:45 místního času (17:15 SEČ).

Avizoval, že chce jednat o posílení česko-indických vztahů a také o obchodní, obranné a vědecké spolupráci. Módí je podle agentury Morning Consult světovým lídrem s nejvyšší domácí podporou, naopak Fiala byl v tomto žebříčku minulý rok poslední, dnes už je předposlední, informuje idnes.cz.

Svou návštěvu premiér zakončí ve čtvrtek ve městě Džajpur, které je metropolí státu Rádžasthán. Navštíví tamní soukromou univerzitu NIMS a také stavbu Maříkova centra umělé inteligence, robotiky a kybernetiky, které nese jméno českého vědce Vladimíra Maříka. V Džajpuru se setká se zástupci univerzity, místní vlády, podnikatelské komunity a start-upů.

„Moje návštěva je zaměřena na rozvoj vědecké a výzkumné spolupráce, proto mne doprovází skupina předních akademiků a vědců. V posledních letech se nám daří vytvářet řadu úspěšných projektů. Ty se týkají třeba digitálních technologií, umělé inteligence či nanotechnologií. Spolupráci chceme dál rozvíjet a na tyto projekty navazovat,“ uvedl po příjezdu Fiala na síti X.

„Abychom zajistili dostatek dobře placených pracovních míst pro občany a posunuli Česko mezi nejúspěšnější země světa, musíme vsázet právě na vědu, výzkum a inovace a hledat silné a spolehlivé partnery,“ dodal premiér.

Ind v české vazbě

Ačkoliv se vztahy mezi USA a Indií pomalu zlepšují, kámen úrazu pro ně může být indický občan Nikhila Gupty, který je nyní v české vazbě. USA ho viní z přádání plánu na zavraždění vůdce sikhských separatistů v New Yorku a žádají jeho vydání. Zatímco prvoinstanční soud rozhodl o jeho vydání za Atlantický oceán, muž podal odvolání s tím, že si ho spletli s jiným člověkem. List The Hindu už předem psal, že kvůli Guptovi bude během cesty pozornost speciálně upřena na premiéra Fialu. Ten už však před odletem avizoval, že o tom s Módím jednat nebude a jak taky dnes potvrdil, nemluvili o tom spolu. „ČR je právní stát. V tuto chvíli rozhodují o dalším postupu soudy,“ uvedl. Definitivní slovo o vydání ale nakonec stejně bude mít ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Video  Fiala ve vánočním projevu: To nejhorší máme za sebou! Přichází rok naděje  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

9876543 ( 12. ledna 2024 19:29 )

Politolog je k tomu vyštudýrovaný, aby roz*es**rával co jen jde.

Saša Krach ( 12. ledna 2024 11:12 )

Hlavně že to proběhlo slušně. Indie bude dál dělat svou politiku Nic se u ní nezmění.

jajas ( 11. ledna 2024 09:25 )

Podpora Ukrajiny je bohužel to jedinné, s čím může Fiala cestovat po světě...jinak se česko nemá čím prezentovat. A protože spoustu zemí tato "podpora" nezajímá (protože každá země se spíše stará o své občany a hospodářství), prezentuje Fiala svou zemi docela trapácky..... 👎

Ludmila Micikova ( 11. ledna 2024 07:18 )

Indie je suverénní nezávislý stát člen BRIX a stát s JZ. Premiér Fiala se pokouší o nemožné.

RASPUTIN ( 11. ledna 2024 06:35 )

Nutella si plete funkci předsedy vlády s cestovní kanceláří. 😕

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa