Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéf dopravní policie Zlý nabádá: Ať nosí všichni cyklisté přilby! Zachrání to životy

Video se připravuje ...
Autor: Vera Renovica - 
14. ledna 2024
05:00

I na kole si člověk může užít dost nebezpečnou jízdu – zejména, pokud si nenasadí přilbu. Jak v Hráčích prozradil šéf dopravní policie Jiří Zlý (50), sám by byl pro, aby byla povinná pro všechny. Jen loni by to zachránilo 14 životů!

V současnosti se vztahuje povinnost nosit na kole přilbu na děti a dospělé do 18 let. Zlý by si uměl představit, že by se týkala všech.

Celkem 72 % usmrcených cyklistů loni při dopravních nehodách nemělo na hlavě přilbu – to je víceméně dlouhodobá statistika, vždycky to vychází na více než 70 %. Studie Centra dopravního výzkumu v Brně ukazují, že kdyby na hlavě přilbu při pádovém mechanismu té konkrétní nehody měli, téměř 50 procent z těch zesnulých mohlo přežít. A každý zmařený život při dopravní nehodě je nejen osobní, ale i společenská ztráta,“ řekl v pořadu Hráči na Blesk.cz.

Podle nejnovějších policejních statistik o nehodovosti za celý loňský rok zahynulo na českých silnicích 39 cyklistů. Z nich 28, tedy 71,8 %, nemělo přilbu. Pokud by polovina z nich, jak tvrdí Zlý, mohla díky nošení přilby tutéž nehodu přežít, zachránila by tato povinnost bez uvážení dalších faktorů čistě teoreticky 14 lidských životů.

Povinná helma?

Zatím ale každý podobný návrh na zákonodárném poli ztroskotal. Naposledy v červnu loňského roku Sněmovna nepřijala pozměňovací návrh na uzákonění povinné helmy z dílny poslankyně Zuzany Ožanové (53, ANO). Argumenty jak z ministerstva dopravy, tak z cyklistické obce zněly, že by se lidé měli svobodně a uvážlivě rozhodovat o své vlastní bezpečnosti. A že je prioritou, aby lidé používali kola víc.

Méně regulací

„Jsme si vědomi toho, že by to mělo významný dopad na městskou mobilitu, na to, jak se dnes běžně používají kola v městském provozu. Je určitě dobře tento typ mobility podporovat. Jsem příznivcem toho, abychom méně regulovali,“ uvedl tehdy ministr dopravy Martin Kupka (48, ODS). V diskusi padal i argument, že by povinnost znepříjemnila život babičkám, které si na kole dojedou nakoupit či ke kadeřníkovi.

Co na to Zlý? Že dříve nebo později bude po „jeho“. „Na prosazení některých právních úprav je prostě potřebný čas. Zákony schvalují námi zvolení zákonodárci a vím, že celá řada zákonodárců na to má kladné, ale i negativní stanovisko. A jestliže dnes není na programu dne povinné nošení přilby, není nikdy vyloučeno, že nebude zítra nebo příští rok,“ řekl poměrně jistě v Hráčích.

Pokud by Česko povinnost nosit cyklistické přilby bezvýhradně pro všechny opravdu uzákonilo, zařadilo by se po bok jediného evropského partnera – Finska. Ve všech ostatních unijních zemích jsou pro ochranu cyklistů různé výjimky. Například na Slovensku musí nosit všichni přilbu pouze při jízdě mimo obec.

Video  Hráči díl 15.: Kdo je plk. Jiří Zlý  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Pořad Hráči: Pravidelně v Blesku ti, co vládnou Česku!

Blesk už druhým rokem přináší čtenářům a divákům exkluzivní pořad Hráči, v němž se vystřídají všichni, kdo v Česku něco znamenají ve sféře byznysu, politiky i na rozhraní těchto dvou disciplín. Zhruba hodinové rozhovory, které vede zkušená moderátorka politických debat i rozhovorů s vrcholnými ústavními činiteli, Vera Renovica (38), si můžete vychutnat každé dva týdny na webu Blesk.cz. A to vždy v pondělí (v případě svátků oznámíme posun). V tentýž den si pak jejich písemnou podobu přečtete v tištěném deníku Blesk. To vše, abychom našim čtenářům umožnili podívat se za oponu, za níž se rozhoduje o našich životech, peněženkách či budoucnosti našich dětí. Jestli chcete vědět víc o těch, kteří skutečně vládnou zemi, v níž žijete, dívejte se na Hráče na Blesk.cz!

Podívejte se na celý záznam 15. dílu pořadu Hráči se šéfem dopravní policie Zlým:

Video  Hráči: Hostem 15. dílu je šéf dopravní policie Jiří Zlý  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

xtonda ( 14. ledna 2024 18:16 )

Kam to bude pokračovat, pak už nebude stačit normální přilba, ale bude muset být integrála, kompletní sjezdařské brnění.

xtonda ( 14. ledna 2024 18:12 )

Ať tenhle klaun už táhne kam slunce nesvítí. Ze zemí, kde se o tohle pokoušeli, je prokázáno, že povinná přilba značnou část lidí od jízdy na kole odradí, prostě přestanou jezdit. A negativní zdravotní dopady toho jsou větší, než těch pár lidí co si nabije kokos bez přilby.

zkzkz ( 14. ledna 2024 12:30 )

👍 👍 👍

nadčasový MP ( 14. ledna 2024 11:23 )

Nevěřte, že má péči o vaše zdraví. Zajímají ho jeho prémie za nižší počet nehod za rok.

donypan ( 14. ledna 2024 11:12 )

To jest-li si vezmu na hlavu blembák je jenom moje věc.Je dojímavý,když se v této společnosti někdo bojí o moje zdraví.Že se mne p.Zlý nezeptá jest-li mám co jíst,kde bydlet,nebo mám práci.To by byl frajer,ale on na to abych nosil přilbu.

Zobrazit celou diskusi