Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Smutný incident 3 měsíce od krveprolití Hamásu: Izraelci nešťastnou náhodou zabili holčičku (†3)

Aktualizováno -
7. ledna 2024
20:08
Autor: ČTK, simao - 
7. ledna 2024
19:35

Dnes jsou to přesně tři měsíce, kdy hrdlořezové z Hamásu vtrhli do Izraele, vraždili a unášeli. Během smutného výročí došlo k dalšímu tragickému incidentu během pokračujících bojů Izraele s Hamásem. Izraelská armáda na hraničním přechodu na Západní břeh nešťastnou náhodou zabila tříletou palestinskou holčičku. Armáda reagovala na útok autem.

Na hraničním přechodu z východního Jeruzaléma na okupovaný Západní břeh Jordánu se dnes řidič auta pokusil přejet izraelskou vojačku. Její kolegové na vůz stříleli a postřelili oba jeho pasažéry.

Nešťastnou náhodou ale zastřelili tříletou palestinskou holčičku, která cestovala v jiném vozidle, uvedla agentura AP. "Při střelbě na teroristy byla zasažena dívka, která byla v jiném vozidle na přechodu," informovala policie. Okolnosti incidentu policisté vyšetřují.

Policie zveřejnila video, které podle ní zachycuje okamžik, kdy se auto pokusilo projet přechodem.

Pohraničníci na něm kontrolují bílou dodávku a ve chvíli, kdy ji nechávají odjet, k místu přijíždí další bílé auto, kličkuje a projede přechodem bezprostředně za dodávkou, aniž by zastavilo. Pohraničníci za autem běží a střílí. Zabitá dívka byla podle nich v dodávce, která projela přechodem jako první, píše server The Times od Israel (ToI).

Palestinské ministerstvo zdravotnictví uvádí, že od přeshraničního útoku palestinského hnutí Hamás z Pásma Gazy na jih Izraele 7. října, při kterém palestinští ozbrojenci zabili 1200 lidí a zhruba 250 jich unesli do Pásma, zabily izraelské síly na Západním břehu 330 Palestinců.

Většina jich zemřela během přestřelek na Západním břehu, které podle izraelské armády souvisely se snahou o zatčení palestinských ozbrojenců, píše agentura AP. Počet obětí při izraelské vojenské odvetě v Pásmu Gazy podle palestinských zdrojů překročil 22 800.

Baerbocková: Teror musí skončit

Terorismus a humanitární nouze na Blízkém východě musí skončit. Řekla to dnes německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, která zahájila návštěvu regionu setkáním s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem. Baerbocková podle agentury DPA zdůraznila, že Izrael má právo a povinnost bránit se teroru, ale musí při svém vojenském počínání mnohem lépe chránit civilisty.

Pásmu Gazy je podle ní nutné poskytnout mnohem více humanitární pomoci proti hladu, nemocem a zimě. Baerbocková přicestovala do Izraele tři měsíce od brutálního výpadu Hamásu na jižní Izrael.

„Teror musí skončit. Humanitární nouze lidí musí skončit. Region musí vystoupit z věčného cyklu násilí,“ prohlásila Baerbocková. „Scénář teroru se nesmí odvíjet ještě dále,“ varovala šéfka německé diplomacie, podle níž je třeba položit základní kámen pro trvalý mír a bezpečnost. Z Gazy pak ale podle Baerbockové nesmí vycházet žádné nebezpečí pro existenci Izraele.

Baerbocková v pondělí navštíví Západní břeh Jordánu a v Ramalláhu se setká s palestinským protějškem Rijádem Málikím. Následně odcestuje do Egypta. Ve středu bude na návštěvě Libanonu a poté zamíří na Filipíny, do Malajsie a do Singapuru.

Video  Izraelská protiofenziva v Gaze: Mezi vojáky přijel premiér Netanjahu.  - Reuters
Video se připravuje ...

 

e.lesanova ( 7. ledna 2024 22:21 )

A "šťastnou náhodou" další tisíce dětí a civilistů??? Pisatel článku je zjevné pako 👎 Ty děti byly cíleně likvidovány bez slitování a možnosti úniku 👎

Petr Kolar ( 7. ledna 2024 21:11 )

Zde to vypada na nestastnou souhru nahod. Ale je tu stale pres 10 tis jinych deti a kojencu z Gazy, co za poseldni 3 mesice byly zabity izraelskou armadou. Bylo by dobre znat i jejich pribeh, na 10 tis nestastnych nahod neverim.

Zobrazit celou diskusi