Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sestra diktátora Kima varuje: Máme odjištěné zbraně! KLDR ostřeluje hranici s Jižní Koreou

Autor: ČTK, jmr - 
7. ledna 2024
16:40

Vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una Kim Jo-čong pohrozila, že armáda v případě provokace proti KLDR okamžitě odpoví. Podle agentury Reuters o tom informovala státní severokorejská agentura KCNA. Komentáře Kim Jo-čong přišly poté, co jihokorejská armáda uvedla, že Sever v sobotu vypálil více než 60 dělostřeleckých granátů v blízkosti sporné námořní hranice s Jižní Koreu, a to po podobné páteční salvě více než 200 střel.

„Dovolte mi, abych ještě jednou jasně řekla, že naše armáda má již odjištěné zbraně,“ uvedla Kim Jo-čong v prohlášení, které zveřejnila KCNA. "Naše armáda v případě byť jen malé provokace okamžitě odpoví," dodala a sobotní střelbu popřela.

Jižní Korea v pátek v reakci na dělostřeleckou palbu uspořádala vlastní palebné cvičení na moři. Jihokorejská tisková agentura Jonhap uvedla, že po sobotních událostech se ale nic podobného neplánuje. Později tato agentura oznámila, že severokorejská armáda i dnes vyslala střely na stejné místo severně od ostrova Jeonpchjong u námořní hranice s Jižní Koreu.

V pátek úřady varovaly obyvatele jihokorejských pohraničních ostrovů ve Žlutém moři, aby se ukryli v protileteckých krytech. Nebyly ale hlášeny žádné případy, kdy by střely dopadly za námořní hranici. Dnes úřady podle agentury AFP obyvatelům rozeslaly na mobilní telefony zprávy s výzvou, aby zůstali doma. „V současné době je slyšet severokorejská dělostřelba,“ stálo ve zprávách.

Pchjongjang již v minulých letech podobnou dělostřeleckou palbu do oblasti zamířil a označil ji za varování pro Jižní Koreu kvůli jejím vojenským aktivitám. KLDR podle Soulu dělostřelbou v nárazníkové zóně nedaleko námořní hranice porušuje mezikorejskou dohodu z roku 2018, jejímž cílem bylo zmírnit napětí na Korejském poloostrově.

Video  Kim Jo-čong – nenápadná žena v pozadí je pravou rukou svého bratra, severokorejského diktátora Kim Čong-una  - Videohub
Video se připravuje ...

Ladislav Hervert ( 7. ledna 2024 18:46 )

co tím jako chce říct,že má odjištěné zbraně.Zřejmě to hloupé děvče netuší,že když zmačkne to červené tlačítko,tak se za pár sekund vypaří jak pára nad hrncem.

Miroslav Miki ( 7. ledna 2024 17:19 )

Občan nemá co do huby,Kim vzkvétá,už má 150kg.Vše na povel­,smu­tek,ra­dost­.Země zaslíbená 🙁

Zobrazit celou diskusi