Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V budějovickém babyboxu našli první dítě roku: Vladěnka dostala jméno po dobré ženě

Autor: ČTK, VaB - 
5. ledna 2024
15:50

V Českých Budějovicích v pátek někdo po poledni odložil do babyboxu novorozenou holčičku. Děvčátko, které dostalo jméno Vlaďka, je zdravé. Jde o šesté dítě odložené v českobudějovickém babyboxu a první dítě letošního roku odložené v českých babyboxech. Novináře o tom informoval zakladatel sítě babyboxů v České republice Ludvík Hess.

„Vlaďka byla do babyboxu odložena v pátek 5. ledna ve 13:20. Byla zabalená do světlého froté a na hlavičce měla modrý šátek. Pupečník byl ošetřený šňůrkou,“ uvedl Hess s odkazem na ředitele záchranné služby Marka Slabého, který je podle něj velkým zastáncem babyboxů. Zakladatel babyboxů doplnil, že jméno pro holčičku vybral sám „podle jedné dobré ženy, která před několika roky umřela, takže takhle bude žít znovu“.

„Záchranáři vyzvedli ze schránky zdravou novorozenou holčičku, kterou po provedení nezbytných vyšetření převezli na Oddělení neonatologie českobudějovické nemocnice,“ dodala mluvčí jihočeských záchranářů Zuzana Fajtlová. 

V Česku bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2008 odloženo dosud 261 dětí. Babyboxy byly zavedeny s cílem předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají ale i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Anketa

Měly by se babyboxy rušit?

Ano, jsou zbytečné
Ne, zachraňují životy

Video  Blesk Podcast: Zakladatel babyboxů Ludvík Hess nechce hledat rodiče odložených dětí  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

ivanka2013 ( 6. ledna 2024 08:51 )

Je to stále tak prezentováno.

sportmann ( 6. ledna 2024 04:55 )

To ví přece každý. Vy jste si někdy myslela, že babyboxy byly nejprve u nás?

sportmann ( 6. ledna 2024 04:53 )

To je ale blábol.

nordmedia ( 6. ledna 2024 03:48 )

Neměli by ji odnést raději do lesa a doufat že se jí ujmou vlci? Tak by v dospělosti věděla kam patří. Má přece nárok na sebeurčení ? Takhle to říkají v Bruselu a to jsou študování pánové, nebo ***? 🤣🤣🤣 Pane Hess palec nahoru a jen tak dál 👍👍👍👍👍

Jiří Zvěřina ( 5. ledna 2024 22:45 )

http­s://san­cede­tem.cz­/o-cem-se-mluvi/babyboxy-jsou-v-ohrozeni-kvuli-osn-rika-jejich-zakladatel

Zobrazit celou diskusi