Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Orgie s nezletilými na Epsteinově ostrově: Mezi odtajněnými jmény Clinton, Copperfield či fyzik Hawking

  • Autor: mav - 
    4. 1. 2024
    13:00

    Rozvětvený skandál pedofilního finančníka Jeffreyho Epsteina (†66) otevřel další kapitolu. Dolarový miliardář se stýkal s mnohými prominenty – a některým podle žalob „půjčoval“ na sex nezletilé dívky. Půjde z nově odtajněných dokumentů vyčíst, o jaké VIP zvrhlíky šlo? Objevují se v nich známá jména, mj. bratr krále Karla III. Andrew, exprezident Bill Clinton, kouzelník David Copperfield, zpěvák Michael Jackson či fyzik Stephen Hawking.

  • 1.Soudní odtajnění

    Z rozhodnutí amerického soudu začalo ve středu zveřejňování dosud utajených dokumentů se jmény přátel a známostí Epsteina, vyšetřovaného kvůli provozování prostituční sítě a zneužívání nezletilých dívek. Na jeho verdikt nedošlo, bachaři ho 10. srpna 2019 našli mrtvého ve vazební cele – podle koronera se oběsil.

    Jak napsala agentura AP, publikace dokumentů vzbuzovala značná očekávání o nových odhaleních Epsteinových klientů/kompliců, avšak první část materiálů přináší jen málo, spíše opakuje již známé skutečnosti o VIP kontaktech sexuálního delikventa.

    Pedofil a VIP

    „Prvních 40 dokumentů ze zhruba 250, jejichž zveřejnění se očekává, převážně zmiňují osoby, jejichž jména už byla známá,“ píše AP. Podle BBC se jeví, že první várka materiálů nepřináší žádná zásadní odhalení. Dokumenty hlavně znovu připomínají, jak se Epstein obklopoval známými lidmi ze světa politiky, podnikání, showbusinessu i královských rodin.

    Dokumenty byly součástí nyní již urovnané žaloby jedné z Epsteinových obětí proti jeho partnerce Ghislaine Maxwellové (62), která si nyní odpykává 20letý trest za napomáhání sexuálnímu zneužívání dívek – ona jediná v Epsteinově kauze byla odsouzena. Dokumenty podle ČTK obsahují desítky jmen, která byla při projednávání žaloby v té či oné souvislosti zmíněna. Nejde jen o osoby podezřelé z účasti na sexuálním zneužívání, nýbrž také o potenciální oběti a svědky.

    Zveřejnění dokumentů souvisejících se žalobou proti Maxwellové soud minulý měsíc nařídil mimo jiné proto, že jejich obsah už na veřejnost do velké míry dostal.

  • 2.Princ Andrew

    Největším skandálem v souvislosti s Epsteinem je jeho přátelství s princem Andrewem (63), třetím dítětem královny Alžběty II.

    Virginia Giuffreová (40, za svobodna Robertsová) prince žalovala, že ji coby sedmnáctiletou sexuálně zneužil – třikrát mu ji dohodil právě Epstein, který si ji našel ve floridské rezidenci pozdějšího prezidenta Donalda Trumpa zvané Mar-a-Lago. Před dvěma lety se s ní Andrew mimosoudně vyrovnal, o jeho vině tak žádný soud nerozhodl. Alžběta a posléze Karel ovšem Andrewa odsunuli z výsluní královské rodiny a monarchie.

    Video  Na obří vyrovnání Andrewa tlačil Charles. Kvůli Alžbětě II., říká Forejt  - Jiří Marek, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 3.Bill Clinton

    Prezident USA z let 1993-2001 Bill Clinton (77) způsobil v Bílém domě jiný sexuální skandál, to když svedl svou mladou stážistku Moniku Lewinskou (50) - a pak to zatloukal a lhal, což ho málem stálo úřad. Kontakty s Epsteinem popřít nemůže, dlouho ovšem trvá na tom, že byly čistě profesionální, kvůli činnosti Nadace Clintonových. Čtyřikrát ale předtím finančník navštívil v Bílý dům, když Clinton vládl.

    Letové záznamy roku 2016 odhalily, že Clinton letěl Epsteinovým tryskáčem 27krát do víc než deseti zahraničních destinací na několika kontinentech.

    Na 950 stránkách nyní probíraných dokumentů figuruje jméno Clinton padesátkrát, uvádí Axios„Clinton je má rád mladé,“ zní jedna z těchto zmínek. Johanna Sjobergová, která se přihlásila coby jedna z Epsteinových sexuálních obětí, vypověděla, že právě toto jí řekla pedofilova dohazovačka Maxwellová. Výše zmíněná Giuffreová v dokumentech zmiňuje jen blízké vztahy Epsteina s Clintonem, o žádném sexu či přešlapech tu přímo nemluvila. Zaznamenány tam však jsou výroky Maxwellové o „zjevných lžích“ Giuffreové o Clintonovi. „Můžeš vypsat odměnu pro kohokoli z Virginiiných přátel, známých a příbuzných, kdo otevřeně pomůže prokázat, že její nařčení jsou lživá,“ psal Epstein své dohazovačce roku 2015, kdy už se kauza vyšetřovala. „Nejdůležitější je večeře s Clintonem,“ dodal v témže e-mailu.

    Nyní se exprezident hájí, že dvě dekády nebyl s Epsteinem v kontaktu a o sexuálních zločinech nic netušil.

    Kauza Epstein: Chauntae Davies dává masáž Billu Clintonovi. Kauza Epstein: Chauntae Davies dává masáž Billu Clintonovi. | Profimedia.cz

  • 4.Donald Trump

    Dlouho Epsteina znal i realitní magnát a pozdější prezident Donald Trump (77), na Floridě byli skoro sousedi. „Jeffa znám patnáct let. Je to úžasný chlap. Je s ním spousta legrace,“ uvedl roku 2002 pro New York Magazine, který publikoval Epsteinův profil. „Dokonce se o něm říká, že má rád krásné ženy stejně jako já, a mnohé z nich jsou celkem mladé. O tom není pochyb - Jeffrey si užívá společenského života.“ Na veřejnost se později dostalo video natočené v roce 1992, na němž jsou oba zachyceni na společném večírku v Mar-a-Lago – tedy se znali spíše dvacet, než zmiňovaných patnáct let.

    V červenci 2019, když Epsteinova aféra propukla naplno, prezident Trump prohlásil: „Znal jsem ho jako všichni v Palm Beach.“ Čtyřikrát zdůraznil, že nebyl Epsteinovým fanouškem, nemluvil s ním prý tak patnáct let.

    Trumpovo sídlo Mar-a-Lago na Floridě (2023). Trumpovo sídlo Mar-a-Lago na Floridě (2023). | Jud McCranie (CC BY-SA 4.0)

  • 5.David Copperfield

    Podle svědectví Giuffreové (Robertsové) s Epsteinem kamarádil i celebritní kouzelník David Copperfield (67). Johanny Sjobergové se prý jednou zeptal, zda ví o tom, že dívky dostávají peníze za shánění dalších děvčat.

    Světoznámý kouzelník při návštěvě v Praze Světoznámý kouzelník při návštěvě v Praze | Blesk/David Kundrát

  • 6.Stephen Hawking

    Na neslavně proslulém Epsteinově ostrově Little Saint James v Amerických Panenských ostrovech se nechal vyfotografovat věhlasný fyzik Stephen Hawking (†76). Účastnil se totiž vědecké konference, kterou finančník sponzoroval na jiné části souostroví, a k Epsteinovi přiletěl. Těžko říci, zda se silně paralyzovaný Brit mohl podílet na údajných orgiích, prohlédl si ovšem podvodní karibský svět v malé ponorce.

    V dokumentech je i Epsteinův e-mail Maxwellové s pokyny, ať najde nějaké svědky proti tvrzení Giuffreové (Robertsové), že se profesor Hawking na ostrově zúčastnil orgií s nezletilými. 

  • 7.Michael Jackson

    Král popu(†50) čelil za svého života i po smrti několika obviněním ze sexuálního obtěžování a zneužívání dětí, žádný soud však k takovému verdiktu nedospěl. Buď se vyrovnal mimosoudně, nebo byl osvobozen pro nedostatek důkazů.

    V kauze Epstein figuruje Michael Jackson jen okrajově. Johanna Sjobergová uvedla, že zpěváka potkala v pedofilově floridské rezidenci, ale to bylo vše – nebyla prý požádána o masáž.

    Lisa Marie Presley a Michael Jackson Lisa Marie Presley a Michael Jackson | Reuters