Největší problémy jsou podle odborníků přehnaná očekávání a zjednodušeně přepálený začátek. „Leden je jen začátek a ledňáček není jenom malý ptáček. Ve fitness slangu se za ledňáčky označují lidé, kteří s velkým nadšením na začátku roku zaplní posilovnu. Často za jejich rozhodnutím stojí například novoroční předsevzetí. Po chvilce nadšení však zase odletí a jejich plán ztratit nějaké to kilo či nabrat svalovou hmotu je ta tam,“ píše na svých stránkách jedno z mnoha pražských fitek Factory Pro.

Největší problém je podle trenérů z Factory Pro zbytečné přetěžování. „Velkou chybou lidí, kteří začnou navštěvovat nadšeně posilovnu, je příliš vysoké tempo. Pokud jste delší dobu seděli v kanceláři a nejste na náročný pohyb zvyklí, s velkou pravděpodobností se jen rychle unavíte a každá další návštěva pro vás bude utrpením. S přetěžováním svalů, které nebyly delší dobu v zápřahu, souvisí také svalová horečka. Tento bolestivý stav se projevuje tak, že se někdy nemůžete ani hnout. Chcete-li se takovým nepříjemnostem a demotivaci vyhnout, neváhejte se protahovat, nepřehánějte to s těžkými váhami, dobrým tipem je také masáž, sauna či koupel,“ vysvětlují trenéři.

To ostatně potvrzuje i cvičitelka jógy Irena Mertová. Doporučila bych, aby lidé začali pozvolna a nepřepálili start a potom už jen zůstali u svého rozhodnutí dělat cokoli, co jim dělá dobře. Jóga je velmi něžný a přijatelný způsob cvičení úplně pro každého, v jakémkoli stavu i věku a navrací nás zpět do dětských let, kdy jsme o pohybu vůbec nepřemýšleli a dělali vše přirozeně,“ vysvětluje.

Kvalitní jídlo

Pomoct vydržet cvičit nejen v lednu může také úprava jídelníčku. „Radím nespoléhat na motivaci, která se s novým rokem pojí, ale místo toho budovat návyky. Ty jsou totiž tím, co nás povede k cíli, když motivace odejde. Je důležité vybudovat pevné stavební kameny, na které poté můžeme spoléhat. Zároveň vždy radím, že žádný extrém není řešením a dříve nebo později  skončí, proto je nutné přistupovat ke každé změně racionálně,“ říká výživová poradkyně Markéta Gajdošová.

Video
Video se připravuje ...

Veronika Pourová: Jak hubnout odborně Videoredakce ženských titulů

Pražané se snaží cvičit pravidelně

Blesk se poptal i v okolí pražských posiloven, kde i první lednové dny v dopoledních hodinách byl docela šrumec. „Já chodím docela pravidelně, i když je pravda, že v prosinci jsem na to čas skoro neměla. To víte, Vánoce a dvě malé děti, ale už jsem cítila, že se potřebuju hnout, tak jsem dala děti do školky a vyrazila jsem,“ říká sympatická Linda před fitness centrem v OC Nový Smíchov, kde navštívila posilovnu.

Podobně to má i čtyřicetiletý Láďa. „Měl jsem přes svátky dovolenou, byli jsme s rodinou u moře. Žádná velká aktivita, spíš jsme odpočívali na pláži. Jasně, člověk si zaplave a zablbne s dětmi, ale těšil jsem se na svoje klasické cvičení,“ svěřil se. Oba dva se shodli, že v lednu opravdu bývají posilovny více plné, i proto oba dva vyrazili dopoledne, kdy je to prý mnohem lepší.  

Návaly nejsou takové

Obecně se ale majitelé fitness center shodují, že lednové návaly nejsou takové jako v uplynulých letech. „Klasický přísun lednových návštěvníků je, ale není to tak velké, jako to bývalo. Pociťujeme zájem o fitness i v průběhu roku. Lednový zájem je i díky velkému počtu prodaných dárkových voucherů, které si obdarovaní vybírají a naší prací je motivovat je a ukázat jim správný směr a nadšení, aby setrvali a dosáhli svých cílů se kterými k nám přišli,“ uzavírá pro Blesk Jiří Vilímek, spolumajitel Fitness Victory.

Fotogalerie
13 fotografií