Společnost, která se zabývá cestováním a mapuje bezpečné úschovny zavazadel po celém světě, zveřejnila výsledky svého výzkumu koncem listopadu, těsně předtím než většina známých vánočních trhů otevře své brány. „Abychom zjistili, které vánoční trhy jsou vystaveny nejvyššímu riziku podvodů, zanalyzovali jsme více než 1,2 milionu online recenzí turistů na 50 největších a nejoblíbenějších vánočních trhů po celém světě a hledali jsme v nich zmínky o různých podvodech a krádežích, jako jsou například kapesní krádeže,“ vysvětluje společnost, jak průzkum probíhal.

Video
Video se připravuje ...

Vánoční strom na Staroměstském náměstí, 2023 Blesk.cz - David Malík

Trhy na Staroměstském náměstí si v něm vůbec nevedly dobře. Ze všech hodnocených trhů dopadly totiž s 582 zmínkami o podvodech a krádežích suverénně úplně nejhůř! „Nedávné recenze, například z listopadu 2023, říkají, abyste si dávali pozor na své věci – recenzent A. G. uvedl, že mu kapsáři ukradli nakoupené zboží. Další recenzent Lee uvedl, že si užil vánoční punč, ale zdůraznil, že by si lidé měli dávat pozor na kapsáře, protože trhy jsou ,přecpané lidmi‘,“ píše společnost o trzích na Staroměstském náměstí.

Kromě kapsářů některé recenze například upozorňují na to, že u náměstí jsou stánky s občerstvením, které inzerují jednu cenu jídla, prodavači pak ale účtují jinou podle hmotnosti. 

Anketa

Přijdou vám ceny na vánočních trzích v Praze moc vysoké?

Ano
Přijdou mi vcelku přiměřené
Ne, čekal/a jsem je vyšší

Benátky i Londýn

Za trhy na Staroměstském náměstí skončily benátské trhy na Piazza San Marco v Itálii, ty ovšem měly dvakrát méně zmínek o kapsářích a podvodnících – celkem 242. Na třetím místě se umístily trhy Fira de Santa Llúcia ve španělské Barceloně. Mezi první desítkou jsou také trhy v Madridu, Římě nebo Londýně. „I když jsou  londýnské trhy Winter Wonderland mnohem větší a navštěvuje je mnohem víc turistů (ročně asi 2,5 milionu oproti 300 tisícům návštěvníků trhů na Staroměstském náměstí), umístily se v žebříčku výrazně níže, o podvodech a krádežích se v recenzích zmínilo jen 40 recenzentů,“ píše společnost.

Video
Video se připravuje ...

Staroměstské náměstí rozzářil vánoční strom, odstartovaly vánoční trhy. (2. prosince 2023) Martina Pospíšilová

Fotogalerie
82 fotografií