Město chce začít se stavbou v západní části výstaviště ještě letos, zbývají poslední administrativní kroky. Hala pro 13 tisíc diváků má sloužit hokejové Kometě, ale zároveň bude ideální také pro pořádání jiných sportovních a kulturních akcí. Město si na stavbu půjčí také 2,2 miliardy korun od České spořitelny.

„Evropská komise konstatovala, že jde v případě multifunkční haly o přiměřenou podporu, která je nezbytná a vhodná pro posílení sportovních a kulturních ekonomických činností přispívajících k hospodářskému rozvoji celého regionu," reagovala primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Město na stavbu získá také dotaci půl miliardy korun: 300 milionů od Národní sportovní agentury a 200 milionů od Jihomoravského kraje. Zbylé náklady musí pokrýt z vlastních zdrojů, tedy z rozpočtu a z úvěru.

Splátky úvěru až do roku 2050

Při schvalování úvěru červnovým zastupitelstvem radní Petr Kratochvíl (ODS) řekl, že v částce 5,76 miliardy korun na stavbu je miliardová rezerva. Úvěr od České spořitelny bude město splácet do roku 2050. Úrok činí 4,87 procenta a město tak přeplatí půjčenou částku o 1,7 miliardy korun.

Původní záměr města, aby halu provozoval soukromý subjekt, který s městem uzavře nájemní smlouvu a bude městu každoročně odvádět smluvenou částku, padl. Nikdo se totiž nenašel.

Proto město rozhodlo, že provoz zajistí nová městská společnost Arena Brno, která bude postupně podle potřeby nabírat zaměstnance. K dispozici má město finanční analýzu, v níž se kalkuluje s počty sportovních zápasů i koncertů, s počty diváků, s příjmy za pronájem skyboxů a dalšími příjmy.

 Vedení města věří, že hala bude zisková. „Pokud však bude vykazovat ztrátu, bude se sanovat z městského rozpočtu,“ podotkla primátorka Vaňková. Podle Kratochvíla bude město do budoucna dál usilovat o to, aby se našla komerční společnost, která bude halu provozovat.

Opozice má výhrady

Proti stavbě haly za současných podmínek se dlouhodobě vymezovala opozice, která poukazuje na to, že nikdo nechce halu provozovat. Piráti tvrdili, že aby město mělo peníze na stavbu haly, rozprodává kvůli tomu majetek a omezuje ostatní služby. Matěj Hollan (Zelení a Žít Brno) uvedl, že město kvůli tomu zastavilo jiné projekty.

 

VIDEO: Podoba koncertního Sálu pro Brno