Janáčkovo kulturní centrum má sloužit jako velký koncertní sál pro Filharmonii Brno. Podle plánů města by se mělo začít stavět konečně letos.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže svým zatím nepravomocným prvostupňovým rozhodnutím zrušil zadávací řízení statutárního města Brna a Brněnských komunikací na výstavbu Janáčkova kulturního centra kvůli nepřiměřeným a diskriminačním požadavkům na prokázání kvalifikace dodavatelů,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda. Proti rozhodnutí může být podán rozklad.

Zase znova

Správní řízení úřad zahájil na návrh společnosti Gardenline. Jako problematický vyhodnotil požadavek na předložení referenční zakázky na výstavbu budovy takzvané občanské vybavenosti v hodnotě alespoň jedné miliardy korun. „Zadavatel nedokázal objektivně odůvodnit, proč by nemohly plnit jeho zakázku dodavatelé, kteří nestavěli objekt občanské vybavenosti, ale mohou doložit zkušenosti s realizací jiných pozemních staveb, jež mají shodnou materiálově konstrukční podobu jako zamýšlené kulturní centrum," doplnil Švanda.

Město tím podle ÚOHS nepřiměřeně omezilo okruh dodavatelů, kteří se mohou soutěže zúčastnit. Bude tak muset zadávací řízení vyhlásit znovu.

Už spoustu let

Brno na konci ledna posunulo termín pro podání cenových nabídek na začátek března. Výběrové řízení na dodavatele je dvoukolové, z prvního kola vzešly jako zájemci čtyři firmy, které splnily kvalifikační předpoklady. Ve druhém kole tito uchazeči mají podat cenové nabídky, soutěžní cena je 2,4 miliardy korun.

Stavba Janáčkova kulturního centra má trvat tři roky. Příprava se táhne mnoho let. Současní představitelé města dříve čelili kritice opozičních zastupitelů i osobností kulturního života za to, že stavbu koncertního sálu odkládali. Filharmonie Brno dosud hraje v Besedním domě, kde nemůže odehrát koncerty v maximálním možném složení.

Hlediště nového sálu má pojmout 1200 lidí a vznikne v proluce mezi Veselou a Besední ulicí. Dříve zde bývalo parkoviště, od roku 2018 jsou zde podzemní garáže, které vznikly jako první etapa stavby. Jelikož však město dosud nedokázalo na stavbu garáží navázat, neparkuje se v nich a jsou zakonzervované.

VIDEO: Tak by měl vypadat koncertní Sál pro Filharmonii Brno.

Fotogalerie
7 fotografií