Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vysloužilý generál Pavel na Hradě, další velí armádě či špionům: Kolik má Česko zlatých hvězd?

  • Autor: rof - 
    3. 6. 2023
    05:00

    Jeden vysloužilý sedí na Hradě, další desítky jich jsou v aktivní službě. Kolik má ale vlastně Česko aktivních generálů a kde všude působí? Je jich 69 a zdaleka nejsou jen v armádě...

    Do nejvyšší uniformované hodnosti jmenuje a povyšuje prezident země na základě zákona. A to u příležitosti státních svátků 8. května a 28. října. Při letošním květnovém slavnostním dni prezident Petr Pavel (61) – sám vysloužilý generál – jmenoval osm nových generálů. Tím jejich počet stoupl na 69 aktivně sloužících. Zlatými hvězdičkami se mohou chlubit nejen v armádě, ale i v bezpečnostních sborech, tedy u policie, hasičů, ve vězeňské službě, celní správě, Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) a zpravodajské službě.

    Video  Prezident Pavel jmenoval nové generály  - ČTK
    Video se připravuje ...

  • 1.Jak se liší

    Existují ovšem rozdíly. Zatímco bezpečnostní sbory mají tři generálské hodnosti (brigádní generál, generálmajor a generálporučík), vojáci mohou dosáhnout ještě nejvyšší čtyřhvězdičkové mety armádního generála. Navíc ve vojsku může být hodnost kromě udělení také propůjčena na určitou dobu. „Lze propůjčit hodnost na dobu výkonu volené funkce rektora Univerzity obrany nebo po dobu plnění služebního úkolu, který propůjčení hodnosti vyžaduje,“ vysvětlila pro Aha! mluvčí armády Vlastimila Cyprisová. U bezpečnostních sborů se ale frčky udělují natrvalo.

  • 2.Peníze i šavle

    Kromě lepší mzdy se nově jmenovaní generálové mohou těšit i na jeden prezent. „Šavli dostávají jako věcný dar při jmenování do první generálské hodnosti,“ sdělila Cyprisová. Podobně je to i u bezpečnostních sborů. „Se jmenováním do první generálské hodnosti je spojeno předávání repliky historické hasičské šavle,“ poznamenal náměstek Hasičského záchranného sboru (HZS) František Vavera.

    Platy generálů se řídí tabulkovými tarify. Například brigádní generál v armádě si přijde měsíčně na 100 580 korun hrubého. Čtyřhvězdičkový armádní generál pak na 143 850 korun.

  • 3.Kde všude je najdeme?

    Na bitevním poli

    • Nejvíce lidí ověnčených generálskými frčkami má armáda. Aktivních jich je 32. Vojsku, které čítá více než 40 tisíc lidí, velí momentálně generálporučík Karel Řehka (48).

    Pomáhají a chrání

    • Policie eviduje celkem 17 sloužících generálů. V současnosti řídí více než 40 tisíc policistů generálporučík Martin Vondrášek (49).

    Dohlíží na policii

    • Nejmenším počtem disponuje GIBS. „Za dobu působení inspekce byl jmenován pouze současný ředitel, brigádní generál Radim Dragoun,“ odpověděla na dotaz Aha! mluvčí Ivana Nguyenová.

    Bojovníci s požáry

    • Třetím nejpočetnějším sborem z hlediska generálů je HZS. Zde jich aktivně slouží 11. Současným šéfem HZS je generálporučík Vladimír Vlček (62). Ten má na starosti více než 11 000 členů sboru.

    Střeží vězně i hranice

    • Generálskými hodnostmi se může pyšnit i vězeňská služba a celníci. V případě strážců trestanců se jedná o čtyři generály v aktivní službě. U celníků to pak jsou dva.

    Příliš tajemní špioni

    • U Bezpečnostní informační služby (BIS) a Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) jsou známi dva aktivní generálové - Ředitel BIS Michal Koudelka (58) a šéf ÚZSI Vladimír Posolda (60). Co další? „Úřad je zpravodajskou službou, tak se nemohu vyjádřit o bývalých příslušnících úřadu,“ napsal Aha! Jaroslav Hrbek z ÚZSI.

    Video  Černochová a vztahy v armádě. Kuchařová se chystá na Brzobohatého a Blesk Tlapky v sobotu!  - Bára Horáková
    Video se připravuje ...

     

JaNat ( 4. června 2023 07:53 )

*pruský....

JaNat ( 4. června 2023 07:52 )

Pruská generál a kde je dnes Prusko? Smeteno z mapy světa.

doktormediciny ( 3. června 2023 21:33 )

Peostudujte si Clausewitze, pak to budete posuzovat s prehledem a nadhledem

JaNat ( 3. června 2023 20:50 )

Ty mu furt neocáskuj. Nidko ti ho nebere.

JaNat ( 3. června 2023 20:50 )

b...e

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa