Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po Zemanově trucování se šéf BIS dočká?! Koudelku ve středu navrhnou Pavlovi na generála

Autor: David Polák, ČTK - 
14. dubna 2023
11:03

Vláda se chystá k očekávanému kroku - prezidentovi Petru Pavlovi dle všeho navrhne povýšení ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky do generálské hodnosti. Stát by se tak mělo ve středu 19. dubna na dalším jednání Fialova kabinetu. Pavel již dříve avizoval, že na rozdíl od svého předchůdce Miloše Zemana, který byl ke Koudelkovi i celé BIS silně kritický, v případě Koudelkova povýšení nebude stát v cestě.

O návrh na jmenování má vláda rozhodnout na svém příštím zasedání kabinetu, které se uskuteční ve středu 19. dubna. V jeho programu se totiž objevily dva body nesoucí název – Návrh na jmenování do hodnosti brigádního generála.

„Ano, mohu potvrdit, že jedním ze dvou navržených je jméno ředitele BIS, pana Michala Koudelky,“ potvrdil Blesku mluvčí kabinetu Václav Smolka. Koudelkova nominace na získání generálských hvězd zcela jistě vládou hladce projde. Jedná se totiž celkem o jeho osmé navržení.

Pavel vyhoví?

Zatímco prezident Petr Pavel již dříve dal najevo, že vyhoví návrhu vlády, Miloš Zeman byl ke Koudelkovi a k celé BIS silně kritický a opakovaně ho odmítal jmenovat generálem.

Pavel se také několik dní po svém zvolení s Koudelkou sešel, na schůzce probrali nastavení vztahů a další spolupráci, nastupující hlava státu mimo jiné počítá s pravidelným setkáváním.

Premiér Fiala (ODS) vedle toho nedávno avizoval, že se zeptá Koudelky na schůzky se Zemanovým poradce Martinem Nejedlým. „Asi měl pro to důvody,“ řekl Fiala pro CNN Prima News. Koudelka se podle serveru Deník N sešel s Nejedlým čtyřikrát v letech 2019 až 2020, kdy byl Zeman hlavou státu.

Sedm Zemanových odmítnutí

Zeman naopak v minulosti o Koudelkovi prohlásil, že není člověkem na svém místě, a sedmkrát ho odmítl povýšit na generála. Výroční zprávu BIS z prosince 2018, ve které tajná služba varovala před ruskými a čínskými agenty, označil Zeman za „plácání“ a zpravodajce za „čučkaře“.

Poprvé Zeman odmítl jmenovat Koudelku generálem v květnu 2018. Média poté spekulovala, že za prezidentovým odmítnutím jmenovat Koudelku jsou neshody kolem možného výskytu jedu novičok v Česku.

V březnu 2018 tehdejší prezident Zeman uložil Koudelkovi, aby BIS pátrala po tom, zda byl novičok na území Česka vyvíjen nebo skladován. Zeman poté v květnu v TV Barrandov řekl, že v ČR se v malém množství vyráběl a testoval novičok, po testování byl zničen. To později popřel tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO).

Server Aktuálně.cz v květnu 2018 mimo jiné napsal, že důvodem nejmenování Koudelky generálem při jeho první nominaci vládou bylo vyhoštění tří ruských agentů, kteří se v Česku skrývali pod diplomatickým krytím, a nespokojenost s prací BIS.

„Před několika lety mě jeden vysoký důstojník Bezpečnostní informační služby informoval o tom, že pan Koudelka nařídil odposlouchávání mého nejbližšího okolí, a tedy i mě,“ tvrdil v srpnu 2021 v pořadu S prezidentem v Lánech Zeman.

V dubnu 2022 Zeman posedmé odmítl povýšit Koudelku na generála. Zdroj Hospodářských novin tehdy uvedl, že prezident se na návrh tentokrát „ani nepodíval a roztrhal ho“.

Video  Zeman o BIS i Koudelkovi: Odposlouchávají i mě!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

pindal ( 16. dubna 2023 21:23 )

Klíči,tím,že byl v každé době na "správném" místě.

LuCo ( 16. dubna 2023 19:58 )

Hurá!!!!!Povýšit hned o dva stupně, ať má Zeman zlost!!! Za Vrbětice je to jen minimum, co si zaslouží!!

harpyje ( 14. dubna 2023 18:01 )

Myslis treba tu vyrocni zpravu kde v ramci svoji paranoie Koudelka vidi obri proruskou konspiraci i za skolnima osnovama? Ta se, pokud vim, nepotvrdila
Kazdopadne je zajimavy ze se dodnes nevysvetlilo kde Cernochova vzala tu prokazanou dezinformaci o rakete ktera zabijela civilisty v Polsku, kdyz prohlasila ze ma za overeny ze ji vypalilo Rusko...jestli zamerne lhala, nebo ji to nakukali nejaky nezpusobili ultralemplove z rad zpravodajcu

harpyje ( 14. dubna 2023 14:56 )

Parafraze jeho vlastniho vyroku, si to najdi smudlo

harpyje ( 14. dubna 2023 13:58 )

Asi odmena za zasluhy, jak BIS pod jeho vedenim poctive monitoruje vsechny ty mimoradne nebezpecny podvratny zivly, ktery primo ohrozujou bezpecnost statu kdyz na internetu znevazujou petikolalicni politiky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa