Vedení hlavního města společně s investorem Fourth Quadrant, tvořená společnostmi Penta Real Estate, Sekyra Group a Kaprain dnes na Vítězném náměstí představilo 5 finalistů, ze kterých vzejde vítěz mezinárodní architektonické soutěže na dostavbu tohoto třetího největšího náměstí v Praze.

Celkem se do soutěže přihlásilo 44 týmů, porota pak vybrala 5 finalistů, mezi nimiž jsou jak zahraniční studia, tak i ta česká. Vítězem se tak stane jedno z následujících studií: tým MVRDV z Nizozemí, česko-německé konsorcium Pavel Hnilička Architects+Planners a Baumschlager Eberle Architects, nizozemské a české studio Benthem Crouwel International a Opočenský Valouch Architekti, česká kancelář A69 – architekti a další česko-nizozemské uskupení Cityförster a Studio Perspektiv.

Do výběru vítěze se také může zapojit veřejnost. Na webových stránkách projektu je podrobně představeno všech 5 návrhů a veřejnost se k nim může až do neděle 11. června vyjádřit. „Všechny připomínky a podněty budou pak předány porotě, vítěze bychom pak měli znát v průběhu září,“ vysvětlil organizátor soutěže Petr Návrat. Až do konce června je pak na Kulaťáku k vidění i výstava návrhů od všech pěti finalistů.

Byty, obchody i pivovar

Cílem dostavby tzv. čtvrtého kvadrantu je především dokončit původní urbanistickou strukturu, která vznikla už před sto lety z pera věhlasného architekta Antonína Engela. Vzniknout by tu měl především multifunkční objekt s byty, kancelářemi, obchody, službami i restauracemi. Novou univerzitní budovu zde postaví také VŠCHT.

„Kromě učeben tu VŠCHT bude mít i svůj minipivovar. Za Prahu 6 jsme rádi, že zde vznikne i kulturní centrum se dvěma sály, které budou vhodné jak pro výstavy, tak pro koncerty nebo divadlo. Sloužit by však mělo i pro komunitní a sousedské akce,“ vyjmenoval starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS), který je také členem poroty. Zachovány zůstanou i populární farmářské trhy, které získají důstojnější prostředí.

Urbanismus Dejvic

Urbanistická struktura Dejvic vychází z plánu architekta Antonína Engela z roku 1924. Engel navrhl zastavovací plán Dejvic jako zcela nové čtvrti, jejímž hlavním principem se měly stát široké třídy ústící do náměstí Vítězství, monumentálního prostoru ve tvaru podkovy. Na náměstí umístil budovy veřejných institucí a činžovními domy. Ve středu náměstí měl stát po vzoru jiných evropských náměstí obelisk. Větší část Vítězného náměstí a jeho okolí byla v průběhu 30. a 40. let minulého století podle tohoto plánu vystavena. Jeho principy přejal i platný územní plán hlavního města Prahy.

Fotogalerie
32 fotografií