Aktivisté ze spolku Hlas Ukrajiny vyslali k příležitosti 9. května do Ruska jasný vzkaz. V den, kdy si Rusové připomínají své výročí vítězství nad fašismem, se na náměstí Borise Němcova před Ruským velvyslanectvím koupala postava Rašistky v krvi. Aktivisté tak chtějí upozornit na zločiny, kterých se Ruská Federace dopouští ve válce, kterou na Ukrajině rozpoutala. Podle Julie Levkové, která celé představení sama sehrála, je to právě Rusko, kdo v současnosti naplňuje definice fašistického státu. Julia Levková se v černém kostýmu „Rašistky“ – Ruské fašistky vykoupala v bazénku v ukrajinských barvách plném krve.

„Dnes 9. května slaví Rusové den vítězství. Je to den, o kterém si Rusové myslí, že osvobodili Evropu od fašismu, je to jeden z kultů, který v současném Rusku vládne. Proto jsem v tento den chtěla připomenout, že tím skutečným fašistou, kterého se Evropa musí zbavit, je Rusko,“ uvedla své představení Julia Levková. Na hlavě přitom měla nasazený tradiční ruský kokošník s velkým písmenem Z, který se podle ní postupně stává fašistickým symbolem. „Svým představením jsem chtěla připomenout, že když se bijí do prsou, že osvobodili před desítkami let svět od fašismu, dnes jsou to oni, kdo jsou fašisté. Proto tu dnes jsme,“ pokračovala Julia Levková, načež se za doprovodu hudby, zvuků výstřelů, výbuchů a křiku vrhla do krvavé lázně.

Julia o sobě prozradila, že se narodila v Sovětském svazu a v Česku žije již 27 let. „Mám pocit, že vnímám hrozbu ze strany Ruska intenzivněji, ve smyslu návratu Sovětského svazu. Odcházeli jsme do České republiky, do svobodnější země s menší korupcí a nechci, aby se to České republiky časem dotklo,“ vysvětlila Julia. Svým aktivismem podle svých slov brání nejen Česko, ale především svůj svět, ve kterém žije. Dnešní vystoupení sehrála sama, bez jakéhokoliv doprovodu. Julia to vysvětluje tím, že pro ukrajinské členy jejího spolku může být takový pohled, navíc za doprovodu zvuků války, stále velmi traumatizující. Cílem podle ní bylo předat vzkaz především do médií.

Na dotaz, zda slova o fašismu v souvislosti s Ruskem nejsou příliš silná, odpovídá Julia jednoznačně: „Vycházím ze slov historika Timothyho Snydera, ten říká, že Rusko je fašistický stát a to hned ve třech bodech. První je kult Putina, který je v současnosti v Rusku velmi silný. Druhý je kult druhé světové války, kterou vnímají daleko za hranicemi historie. A třetí je kult samotné války a válčení. Takže i z pohledu historiků, kteří se k situaci na Ukrajině vyjadřují na mezinárodním poli, je Rusko fašistický stát“. Sama přitom uznává, že je tento termín silný a v poslední době také velmi nadužívaný, nicméně v této situaci je to podle ní více než na místě.

Fotogalerie
33 fotografií