Ženy muže zabily loni 4. října v bytě Ireny S. na pražských Hájích. Richard Š. si prý smrt přál a ženám řekl, že jeho tělo po rituálu zmizí. Jeho partnerka Magdalena Š. mu tedy podala tlumicí léky a prořízla mu tepnu v třísle. „Krev vytékala pomalu, souhlasným kývnutím se tak obviněné ujistily o přeříznutí tepny na ruce,“ popisuje obžaloba. Příčinou smrti byla podle ní otrava anestetikem, které zubařka muži aplikovala před přeříznutím tepny.

Video
Video se připravuje ...

Kutnohorská zubařka Magdalena Š. stanula před soudem kvůli podezření z vraždy. (4. duben 2023) Daniel Šesták

Zubařka (s titulem MDDr.) ulehla vedle mrtvého a druhá obviněná (s titulem PaedDr.) seděla na jeho posteli. Když tělo do druhého dne nezmizelo, přišly se samy udat na policii. Tam také začaly vypovídat o děsivých detailech ze sekty, v níž léta žily.

Richard Š. manipuloval lidmi. Podle svědků verboval členy své sekty vždy podobně – prohlédl je, řekl jim, že jsou vážně nemocní a že musí hned začít chodit k němu na léčení a na setkání jeho společenství. Lidé mu absolutně věřili a posílali mu nemalé částky, na kontě měl v době smrti neskutečných 90 milionů.

Oddaná mu byla i Magdalena Š., ačkoliv se k ní podle její výpovědi choval arogantně, bil ji a psychicky týral. Nesměla například v noci spát, aby strážila jeho spánek. „Donutil mě, abych s ním jela do lesa, kde jsem se musela svléknout, odevzdat mu všechny věci a on mě tam nahou nechal a odjel. Brečela jsem, byla jsem vyděšená, neměla jsem jak se odtamtud dostat. Vinila jsem se z toho, že si to zasloužím, a snažila jsem se přijít na to, jak se vnitřně změnit. Měla jsem myšlenky na sebevraždu,“ cituje MF Dnes z policejního protokolu. 

Šokující svědectví

Druhá z obžalovaných, Irena S., kvůli němu zavrhla rodinu a muži poslala celkem 27 milionů, které získala z restituce lukrativních pozemků. Žena na policii vypověděla, že Richard Š. prý dvěma mužům za trest nařídil, aby si odstranili části malíčků na nohách.

Na policii vypovídala také bývalá žena Richarda Š. „Musela jsem odevzdávat vydělané peníze, odstřihl mě od rodiny. Diktoval, co mám jíst, musela jsem hodně cvičit. Když jsem neudělala například tisíc sedů lehů, čtrnáct dnů se mnou nemluvil,“ cituje deník ženu, s níž léčitel žil deset let a má s ní syna. Ta také uvedla, že doma měli koberec přikrytý ručníky a věci igelity, aby se nezašpinily.

Ženám hrozí za vraždu 12 až 20 let vězení. Magdalena Š. je stíhána vazebně, Irena S. je na svobodě. Jejich případ začíná ve středu rozplétat pražský městský soud. Magdalenin obhájce chce, aby byl skutek překvalifikován z vraždy na zabití a aby soud vzal v potaz dlouhodobé psychické i fyzické týrání ze strany Richarda Š.

Fotogalerie
31 fotografií