Z neveřejného vazebního jednání vyplynul v úterý jasný úmysl obhajoby: Pokusí se soudkyni Daniellu Sarah Sotolářovou přesvědčit, že ženy nevraždily, »pouze« asistovaly na sebevraždě. Pro trest je to naprosto zásadní, za vraždu by mohl hrozit i výjimečný trest, za účast na sebevraždě maximálně tříleté vězení.

K soudu přivedli pouze půvabnou »zoubkovou vílu« Magdalenu Š., která je kvůli možnému útěku stíhána vazebně. „Soud nepovažoval záruky obhajoby za dostatečné,“ sdělila státní zástupkyně Jana Murínová.

Tělo zmizí

Podle ní partneři Magdalena Š. a Richard Š. loni 4. října přijeli z Kutné Hory do pražského bytu Ireny S. Muž údajně tvrdil ženám, obě jsou vysokoškolsky vzdělané, přičemž Magdalena je lékařka (!), že po smrti při rituálu jeho tělo zmizí. Spolkl tlumicí lék a upadl do bezvědomí. Následně mu jeho »zoubková víla« vpíchla do třísel lokální umrtvení a pořezala ho skalpelem.

Krev vytékala pomalu, souhlasným kývnutím se tak obviněné ujistily o přeříznutí tepny na ruce,“ popisuje obžaloba. Příčinou smrti byla podle ní otrava anestetikem, které zubařka muži aplikovala před přeříznutím tepny. Nad plány, které společně s mužem měli, ale zůstává rozum stát. Zubařka (s titulem MDDr.) ulehla vedle mrtvého a druhá obviněná (s titulem PaedDr.), seděla na jeho posteli. Brzy ale zjistily, že i přes sliby se zázrak nekoná a tělo tak nějak odmítá zmizet. Druhý den po činu se samy udaly policii.

Zakázali jí volat záchranku

Když si Richard Š. vzal před rituální (sebe)vraždou přípravek s tlumicími a hypnotickými účinky, chtěla mu údajněM agdalena Š. volat záchranku. To jí prý však on i druhá z žen nedovolili.

Byli v sektě?

O rituální povaze smrti Richarda Š. svědčí i další podivné jednání žen. „Vytékající krev společně jímaly do textilií a lavoru,“ píše obžaloba. Účast muže a zubařky na rituálech pro Blesk potvrdili lidé ze sousedství už loni v říjnu. „Šlo o zapojení do sekty. Věnovali se podivným rituálům, při tom posledním měl muž zemřít,“ sdělil tehdy nejmenovaný zdroj.

Léčitelem po otci

Richard Š. měl podle sousedů po otci podědit profesi léčitele. „Říkalo se, že má ještě větší schopnosti než táta,“ sdělil jeden z nich. Otec o tom ale nevěděl, se synem se prý před lety rozhádal. „Že by to dělal taky, o tom nevím,“ řekl Blesku.

Zapletená do další smrti?

Po zadržení žen začala policie vyšetřovat podezřelé úmrtí muže (†59) nedaleko kutnohorského bazénu z loňského srpna. Místo, kde byla mrtvola odhalena, je nedaleko domu manželů Š. a zemřelý měl být jejich známým a často k nim docházet.

Fotogalerie
17 fotografií