Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Podaří se po 10 letech vyřešit brutální vraždu Renáty B. (†19)? Policie v Severním Irsku zadržela druhého podezřelého!

Autor: pma, inf - 
3. dubna 2023
22:14

Chybělo jen pár dní a sympatická blondýnka Renáta B. ze slovenského Martina by 5. června 2013 oslavila dvacáté narozeniny. Kulatin se ale nedožila. Vrahy studentky žilinské univerzity se dlouhé roky nedařilo policii vypátrat. Vše se změnilo až loni na jaře, kdy kriminalisté zadrželi prvního podezřelého. Druhého muže tamní policie před pár dny převezla vládním speciálem až z Belfastu v Severním Irsku! Vrahům hrozí až 20 let za mřížemi. 

Rodina mladé Slovenky má po deseti letech od vraždy milované Renáty B. důvod k radosti. Slovenský soud vzal před pár dny do vazby Vojtěcha Ú., na kterého Okresní soud v Žilině vydal zatýkací rozkaz pro vraždu devatenáctileté studentky. Mladík byl podle slovenské televize JOJ zkušeným kriminálníkem, soudně trestán byl 21krát.

Na Slovensko byl muž přepraven vládním speciálem z Belfastu v Severním Irsku. Cesta probíhala za přísných bezpečnostních podmínek, a na vše dohlíželi příslušníci Interpolu. „Vyšetřovatel NAKA v projednávané věci již vede trestní stíhání,“ řekla TV JOJ mluvčí Prezídia policejního sboru Karolína Barinková.

Vrahům hrozí až dvacet let vězení

Nejedná se o jediného muže, kterého dávají kriminalisté do spojitosti s Renátinou vraždou. „Vyšetřovatel národní kriminální agentury obvinil osobu P. Š. z vraždy, která se stala před více než devíti lety. V případě prokázání viny mu za tento skutek hrozí trest odnětí svobody na 15 až 20 let,“ uvedla na jaře loňského roku slovenská policie, když se jí podařilo obvinit možného vraha.

Dlouhé roky se kriminalistům nedařilo vraždu mladé Slovenky objasnit. Dostatek důkazů k obvinění konkrétních osob získala policie až v průběhu loňského roku a to hlavně díky výpovědím očitých svědků.

Příčinou smrti bylo udušení 

Studentka žilinské univerzity odešla 25. května 2013 z herny, kde tehdy pracovala jako servírka. Domů ale nedošla, telefon měla vypnutý a rodina se dlouhé dny strachovala o dívčin život. Rána přišla o čtyři dny později, kdy bylo Renátino tělo objeveno nedaleko řeky Turiec ve městě Martin. Soudní pitva prokázala, že nebohá dívka byla za pomoci škrtidla udušena.

I když milovanou dceru rodičům nikdo nevrátí, najdou možná po soudním procesu s obviněnými klid. „Pocity, které zažívám u jejího hrobu, jsou strašné. Tohle musela udělat jen hyena. I ona snad najde klid, když se ten viník potrestá,“ popsala své pocity Renátina matka. 

Amy Růžová ( 8. dubna 2023 01:45 )

A motiv???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání