Bývala úspěšnou herečkou, a v dětství dokonce v rozhlase recitovala báseň pro prezidenta Masaryka. Měla krásné dětství a ráda na něj vzpomíná. Radostné a úspěšné chvilky ale přerušila smrt jejích rodičů. Oba byli zabiti za 2. světové války. Tehdy jí bylo pouhých 19 let. Od té doby se musela spolehnout jen sama na sebe.

Vyrovnat se se ztrátou rodičů jí pomohla práce a kolegové z divadla. Právě tam se seznámila s idolem žen Vladimírem Rážem. „On okouzloval ženy od dvanácti do šedesáti let a já věděla, že když si ho vezmu, budu je mít všechny u branky, ale já ho prostě měla ráda. To byl fajn mužský, byla s ním legrace a měli jsme se rádi do konce jeho života,“ svěřila se Myšková v pořadu 13. komnata.

S Vladimírem Rážem měla Alexandra dva syny. Nejdřív se narodil Martin, poté David. Jenže ten v osmi měsících v dubnu 1952 z neznámé příčiny zemřel. „Vykoupala jsem ho, nakrmila, odjela do divadla, všichni byli doma, přišla jsem z divadla, ohřála flaštičku a přišla k němu a dítě bylo mrtvé. Vladimír ho odvezl okamžitě do nemocnice a já nikdy nedostala žádný papír do ruky. Prostě konec,“ zavzpomínala herečka na své nejbolestivější okamžiky života.

Když matka přijde o dítě, je to většinou v prvé řadě ohromný šok. „Že nám zemřel Davídek, byla největší tragédie mého života. Nikdo vám s tím nepomůže. Ani nemůže," dodala Myšková. Od úplného zhroucení jí pomohla zase práce.

Manželství s Vladimírem Rážem se po otřesné tragédii rozpadlo. Ve stejném roce, kdy jim zemřel syn, se Vladimír zamiloval do krásné princezny z pohádky Pyšná princezna, Aleny Vránové. Myšková zatoužila po dalším dítěti. V roce 1956 se jí z krátkého vztahu narodil třetí syn Eduard. Její náplní života byly tehdy jen práce a děti.

V roce 1969 emigrovala do Norska, kde začala učit. Vzdala se tak své herecké kariéry, ale v Norsku získala několik norských ocenění za celoživotní přínos norské kultuře. Po revoluci se začala vracet do Československa, kde učila mnoho slavných herců.

Video
Video se připravuje ...

Pyšná princezna – nejúspěšnější film československé kinematografie. Povedenou pohádku však kritici strhali Videohub

Fotogalerie
40 fotografií