Advokátní kancelář Kubištová & Co, kterou zmíněný pražský právník řídil, ohlásila kvůli dluhům ve výši několik set milionů, bankrot na podzim roku 2022. Kancelář sídlila v Troji v Praze 7 a zaměřovala se především na vyhledávání pohledávek.

Půjčil si stamilony

Podle serveru Seznam.cz, který se kauzou zabývá, je neobvyklé, aby takto malá advokátní kancelář hospodařila s tak astronomickými čáskami. Podle insolvenčního správce Jana Langmeiera je výše dluhů advokátní kanceláře vzhledem k předmětu činnosti ohromující. 

Podle serveru existují nové skutečnosti. Ty dokazují, že peníze, které si kancelář půjčovala, byly použity pro soukromé účely. Šimon Kubišta ve firmě oficiálně žádný podíl nevlastnil. Kancelář patřila jeho matce Janě Kubištové a advokátu Jaroslavu Jankrlovi. Jak vypátral Langmeier, vše bylo jen na oko. Kubišta kancelář ve skutečnosti vedl a rozhodoval o jejím hospodaření. 

„Ty peníze si půjčoval pan Kubišta. Já jsem vlastně oběť,“ uvedl společník kanceláře Jankrle pro Seznam.cz. Firma dluží přesně 598,6 milionu. Mezi hlavními věřiteli jsou například Raiffeisenbank, Oberbank, NEY spořitelní družstvo a družstvo Peněžní dům. Podle Jankrleho měl Kubišta od své matky plnou moc, aby za firmu jednal. Podle společníka Kubišta v roli faktického šéfa osobně dojednával získání všech úvěrů. V získávání peněz byl Kubišta velmi přesvědčivý a schopný. „Peníze pak končily na jeho účtu,“ sdělil Jankrle. 

Ve vážném stavu v nemocnici

Po Kubišovi veřitelé marně pátrali. Dokonce se proslýchalo, že se před nimi ukrývá. Seznam Zprávy ale disponovaly dokumentem, v němž v jiné soudní kauze jedna z pražských nemocnic loni v únoru potvrdila, že je ve vážném stavu v péči jejích lékařů. 

V pondělí 11. března Seznam Zprávy přišly s informací, že falešný právník Kubišta ve svých sedmačtyřiceti letech v nemocnici zemřel. „V pondělí 29. ledna se v pražské obřadní síni na Olšanech konal pohřeb muže, jehož život se odvíjel jak hollywoodský film – a neuzavřel se happy endem,“ uvedly Seznam Zprávy.

Luxusní auta

Kubišta miloval drahá a rychlá auta. To dokazoval i majetek advokátní kanceláře. Na tu byla napsaná luxusní auta jako Alfa Romeo 156, Porsche 911 – kabriolet, Ferrari a luxusní Bentley. Dále tři mercedesy, Porsche Cayenne, BMW třídy X6, dvě Hondy Accord nebo Volkswagen Multivan. Luxusní vozidla byla z majetku vyvedena před zahájením insolvečního řízení. 

„Advokátní kancelář Kubištová má v majetku několik vozidel, nicméně jejich reálná hodnota není příliš vysoká. Zbylá, převážně velmi luxusní vozidla, byla z majetku advokátní kanceláře vyvedena delší dobu před zahájením insolvenčního řízení,“ sdělil Langmeier. 

Pochybná smlouva

Advokátní kancelář vymáhala pohledávky i pro společnost O2. Právě tahle smlouva měla přesvědčit banky, aby peníze uvolnily. Kancelář si ale půjčovala i v době, kdy už pro O2 nepracovala. Spolupráce skončila v roce 2014. Kancelář podvodně využívala tuto smlouvu ještě o několik let později. 

Ve skutečnosti kancelář nepotřebovala na činnost žádné peníze. Pro O2 totiž jenom zpracovávala podklady pro vymáhání a následné exekuce. Nemusela tedy za velké peníze od O2 pohledávky koupit a poté je se ziskem vymáhat. Na obchod peníze od bank nepotřebovala, přesto si je půjčovala. Případem se začalo zabývat také Městské státní zastupitelství v Praze, kvůli podezření na trestní čin.