„Klementinum není jenom objekt samotný, ale je i sídlem Národní knihovny a přirozeným kulturním a vzdělávacím centrem po celá staletí. Zároveň je skvostem barokní architektury, jedním z největších souvislých areálů na území Prahy a možná i České republiky,“ uvedl generální ředitel knihovny Tomáš Foltýn. Spolupráce s Prague City Tourism je podle něj příležitostí, jak povědomí o Klementinu rozšířit mezi návštěvníky hlavního města.

„Nová barokní trasa bude propagovat i méně známá historická místa, na která chceme nalákat turisty se zájmem o zdejší místopis, ale rovněž nabídne i exkluzivitu a přístup na místa, kam se běžný cestovatel většinou nedostane,“ doplnil předseda představenstva Prague City Tourism František Cipro. Turisté se podle něj v Praze zaměřují zejména na hlavní trasu ze Staroměstského náměstí přes Karlův most na Pražský hrad. „Jen málokdo ví, že o pár desítek metrů dále na ně čeká takovýto skvost,“ uvedl. Právě spolupráce knihovny a společnosti to má změnit.

„Jsem velmi rád, že Prague City Tourism rozšiřuje svou nabídku o turistickou trasu na takto exponovaném místě a vzniká nový rozměr kooperace města a Ministerstva kultury ČR. Provoz trasy přispěje k dlouhodobému cíli prezentovat Prahu jako prémiovou evropskou destinaci plnou historie a bohaté kultury,” uvádí Jiří Pospíšil (TOP 09), náměstek pro kulturu a cestovní ruch. 

Hodinová prohlídka

Prohlídka potrvá zhruba 50 minut. Zpočátku bude v angličtině a češtině, později se podle zástupců společnosti rozšíří o další jazyky podle zájmu. Barokní trasu bude možné projít pouze s kvalifikovaným průvodcem. Návštěvníci nahlédnou do barokního knihovního sálu, uvidí astronomickou věž či meridiánovou síň, která nabízí pohled na pozdně renesanční astronomické mechanismy z doby rudolfínské Prahy.

Klementinum se i dostane na kombinované vstupenky s ostatními objekty spravovanými společností, jako jsou Staroměstská radnice, mostecké věže, Petřínská rozhledna či Svatomikulášská městská zvonice. Barokní trasa bude rovněž součástí nabídky v rámci městské karty Prague Visitor Pass.

Fotogalerie
13 fotografií