Učitel národů Komenský nechává poutníka jménem Mámení nosit šejdrem brýle, a vidět tak svět ve dvojím obraze - reálném i falešném. Tak jako na výstavě.

„K tomu se váže výstava Mámení v naší kapli, v níž Učitel národů prokazatelně osobně byl, a která se i jako jediná na světě dochovala. Ve městě žil mezi léty 1618 až 1621, a přesto, že to byly jen tři roky, stihl se tu oženit, mít dvě děti a založit knihovnu,“ říká vedoucí muzea Petr Chlebec.

Neustálé hledání

Svět je nám labyrintem, v němž informace musíme nejen hledat, ale ověřovat je, a nenechat se zmámit zkreslenými polopravdami. Právě výstava Štěpána Wilkuse představuje labyrint světel a iluzí, které se s novým úhlem pohledu mění. „Pomocí filtrů a světel si tu můžete sami vytvořit svůj vlastní obraz či přijmout obraz tvůrce výstavy,“ uvedl průvodce výstavy.

Součástí vstupného je i prohlídka muzea, včetně poutavé interaktivní hry Vražda ve sboru, při níž amatérští detektivové řeší 400 let starou vraždu, odhalují tajemství Jednoty bratrské ve Fulneku.

VIDEO: Unikátní výstava Mistři renesance v pražském Mánesu.

Video
Video se připravuje ...

Unikátní výstava začíná! Mona Lisa, Venuše i David u Vltavy: Mistři renesance se sešli v Mánesu... Blesk – Ivan D. Hladík

Fotogalerie
19 fotografií