Janigova firma Janiga Labs získala krátce před Dbalého nástupem na místo ředitele nemocnice zakázku na správu a vývoj aplikací. Dbalý pak podle obžaloby požádal Janigu o pravidelné poskytování úplatků za to, že nemocnice uzavřenou smlouvu nevypoví. Janiga následně měsíčně předával Dbalému a svému známému, primáři neurochirurgie Františku Tovaryšovi, každému 50 000 korun, a to od podzimu 2006 až do ledna 2010. Celková výše odevzdaných úplatků činila zhruba 4,3 milionu korun.

Janiga zůstal v aktuální části kauzy posledním obžalovaným. Původně obžaloba mířila i na Dbalého a jeho náměstka Michala Toběrného. Jejich stíhání ale soud už dříve zastavil jako neúčelné, protože si po předchozích odsouzeních odpykávají desetileté, respektive šestileté vězení. Primář Tovaryš již v procesu nefiguruje kvůli duševní chorobě. Se zbývajícím obžalovaným Janem Valtrem, který bývá označovaný za spojku lobbisty Iva Rittiga, uzavřel státní zástupce již dříve rovněž dohodu: muž se přiznal k podplácení a souhlasil s dvoumilionovým peněžitým trestem, čtyřletým zákazem činnosti ve vedení firem a s povinností nahradit škodu.

Janigovi obhájci ještě v lednu tvrdili, že klient není schopen účastnit se hlavního líčení. Podle soudu, který muže nechal sledovat a odposlouchávat, ale Janiga potíže jen simuloval a vzhledem ke své vysoké inteligenci dokázal od roku 2016 klamat i erudované znalce. Ve středu podnikatel k uzavření dohody o vině a trestu na dotaz soudu uvedl, že mu nový lékař změnil medikaci, po které se mu zdraví zlepšilo.

Fotogalerie
9 fotografií