Jana Preissová, rozená Drchalová, si manžela Viktora Preisse (75) brala v roce 1969, tedy před neuvěřitelnými 54 lety. Jejich vztah patří k těm nejstabilnějším v českém šoubyznysu a oslavenkyně, kterou proslavila nejenom role něžné baletky Anny ve výše zmiňovaných filmech, ale i třeba účinkování v seriálu My všichni školou povinní či v historického dramatu Řád, za nějž si odnesla ocenění Český lev za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli, často uvádí, že jej i po všech těch letech stále miluje.

„Přece se nemohl ztratit ten kluk, kterého jsem potkala na schodech. A ve mně je pořád ta holka. Stále je v nás láska a doufám, že bude až do smrti,“ uvedla před časem Preissová v rozhovoru pro web Národního divadla. Přitom spolu partneři prošli nejednou těžkou životní etapou - například na začátku 80. let, kdy si Viktor našel milenku. Vztah s ní mu přerostl přes hlavu a vzešla z něj dcera... „Matce tehdy dal peníze za mlčení a myslel, že to nějak projde,“ prozradil po letech na Preisse jeden z jeho hereckých kolegů.

Takové tajemství ale nemohl udržet dlouho a nakonec se s tím své rodině sám svěřil. Rodina se sice otřásla v základech, přesto však zůstala pospolu. A Preissová? Ta dokázala manželovi nevěru odpustit. „Na ženě záleží, jak se řeší krizová situace, pokud k ní dojde. Muž je v takovou chvíli buď slaboch, nebo zpanikaří. Já jsem v takových situacích kupodivu racionální. Najednou jako by se mi v hlavě ochladily lampy a začnu jednat a myslet pragmaticky,“ prohlásila dáma, která tak ve vztahu prokázala neskutečnou sílu.

Celý život přitom Jana bojovala s psychickými problémy. Kvůli dlouhodobě neléčeným depresím se nakonec stáhla z veřejného života a přestala hrát, a to nejen ve filmech a seriálech, ale i v divadle. Dokud se o její vážné nemoci nevědělo, spekulovalo se, že herečka, co v sedmdesátých a osmdesátých letech platila za sexsymbol, neunesla své stárnutí. Pravda byla však mnohem smutnější... A navíc, rodinné prokletí těžkými depresemi zdědila i její děti. Respektive jedno z jejích dětí - syn Martin (50), taktéž herec.

Video
Video se připravuje ...

Legendární Jana Preissová: Proč jsem měla filmovou pauzu? Veronika Kuželková

I když měli známí manželé i syna Jana, který pracuje jako počítačový grafik, byl to právě Martin, jenž svým rodičům přidělal pár vrásek. Před lety se dokonce demonstrativně pokusil o sebevraždu. „Doma došlo k běžnému konfliktu, po kterém moje žena i s dětmi odjela. Mluvili jsme spolu pak po telefonu a ona v afektu řekla, že pokud mě život nebaví a chci se uchlastat, tak ať se seberu a jdu se rovnou do lesa pověsit. A já řekl, že teda jo, a opravdu jsem odešel z domu,“ popisoval později herec osudnou hádku se svou manželkou, vnadnou herečkou Martinou Preissovou (47). Poté skončil na nějaký čas v léčebně. 

Tyto problémy se ale naštěstí jak Martinovi, tak i paní Janě podařilo překonat. A co více, Jana Preissová se dokonce po delší době vrátila na plátna kin a na televizní obrazovky. Velká role jí byla svěřena v komedii Ženská na vrcholu, kde Preissová zazářila po boku Bolka Polívky (73). A se svým manželem si zahrála v detektivce Případ se štěnicí, kterou v roce 2023 vysílala Česká televize. Snad tato charismatická dáma na hraní zase nezanevře, byla by škoda, kdyby zmizela z povědomí milovníků české kinematografie... Byť největší životní rolí je pro ni prý role babičky.

Fotogalerie
57 fotografií