„Vyhoďte vše, co vám nepřináší radost!“ To bylo heslo Marie Kondoové, japonské organizátorky a spisovatelky, která se proslavila svou knihou The Life-Changing Magic of Tidying Up (Magie transformujícího úklidu), osmidílným seriálem Velký úklid s Marií Kondo na streamovací platformě Netflix a především metodou KonMari, která lidem pomáhala zlepšit organizaci a úklid jejich domácností. Obrovské popularity se dočkala v době covidu, kdy byli lidé uzavření v karanténě a měli najednou spousty volného času.

S nástupem mateřství však Kondoová své nekompromisní postoje přehodnotila a po narození třetího potomka zcela změnila. „Až dosud jsem byla profesionál na uklízení a snažila jsem se mít i doma uklizeno za všech okolností. Teď jsem to svým způsobem vzdala a je to dobře,“ šokovala podle deníku Washington Post sympatická Marie při online semináři. „Máme teď doma nepořádek, ale způsob, jakým spolu trávíme čas, je pro mě v tuto chvíli a v této fázi mého života to důležitější.“

Je sice velice dojemné, že se rozhodla upřednostnit svou rodinu před svými profesionálními aktivitami, přesto však Kondoová ovlivnila tisíce a možná miliony lidí po celém světě, co se snažily být jako ona - a nyní cítí být zrazené. Další z Mariiných hesel bylo totiž „uklízet znamená vypořádat se se všemi věcmi ve vašem životě. Co vlastně chcete dát opravdu do pořádku?. Když tedy i ona na uklízení rezignuje, znamená to, že ani Marie nemá svůj život pod kontrolou?

Kondoová byla sice v minulosti chválena jako inspirující a motivující osobnost, jiní ji ale zase kritizovali jako příliš přísnou a nerealistickou. Nyní se k výtkám padajícím na její hlavu přidává i nařčení z pokrytectví a snahy vydělat co nejvíce peněz. Ale hájí se tím, že už na sebe nevyvíjí tlak, aby měla doma vždy pořádek, a s manželem si plánuje dny tak, aby mohli trávit co nejvíce času se svými dětmi - a přitom stihnout důležité úkoly.

Je možné, že se Kondoová snaží jenom nalézt tolik potřebnou rovnováhu mezi svou kariérou a rodinou, což se projevuje právě v jejím měnícím se přístupu k úklidu a organizaci. Už netrvá na přísných pravidlech, ale naopak vyzývá své následovníky, aby čas trávili radši se svými nejbližšími místo skládání prádla na dokonale vyrovnané kupičky. A povzbuzuje každého, aby si vytvářel svůj vlastní rytmus a svou vlastní rutinu na základě toho, co mu dělá radost, a jednoduchými způsoby se naučil vnést štěstí do každodenních věcí.

Fotogalerie
30 fotografií