Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Babiše nikdo na evropské úrovni nečeká, řekl německý europoslanec. A zmínil Orbána

Aktualizováno -
18. ledna 2023
22:35
Autor: Mii, ČTK - 
18. ledna 2023
19:06

„Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják.“ Taková slova stojí na předvolebních plakátech kandidáta Andreje Babiše (ANO). Dlouhodobě vyzdvihuje své politické zkušenosti a údajné kontakty v Evropě, které chce využít k tomu, aby v Praze uspořádal mírový summit o Ukrajině. Předseda nejsilnější politické skupiny v Evropském parlamentu Manfred Weber však z myšlenky návratu Babiše do EU nadšený není.

Weber, který předsedá Evropské lidové straně (EPP), o Babišovi hovořil na dotaz redaktorky serveru Euractive. Ta se německého europoslance ptala, co si myslí o Babišových slovech, že by v případě svého zvolení chtěl jezdit na zasedání Evropské rady místo premiéra Petra Fialy (ODS).

„Na (Andreje) Babiše nikdo na evropské úrovni nečeká,“ odpověděl Weber a zdůraznil, že Babiš má přátelské vztahy s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který se přátelí s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Weber také vyjádřil překvapení, že Babiše těsně před prvním kolem voleb přijal francouzský prezident Emmanuel Macron. 

Vyjádření zaujalo i Pavla Teličku, bývalého europoslance a bývalého spolupracovníka hnutí ANO. „Zeptal jsem se lidí ve frakci, kam patří europoslanci za ANO, jak rezonuje vyjádření lídra frakce EPP na adresu Andreje Babiše. Shrnuto: Víš, že otevřeně to nikdo říct nemůže, ale přes veškerou práci europoslanců ANO k podpoře AB to 90 % lidí vidí jako Weber,“ napsal na twitteru. Telička se s hnutím rozešel v roce 2017.

Babiš ambice jezdit na Evropskou radu nepřímo potvrdil pro server Aktualne.cz. „Pro české občany je zásadní, aby měli příležitost porozumět a diskutovat témata, která se na summitech řeší. Vysvětlovat, jaká je pozice Česká, a nebát se prosazovat řešení, která jsou správná pro nás a pro celou EU. Nikoli jen ta, která se líbí v Bruselu a za která nás pochválí pan Timmermans (eurokomisař pro klima, pozn. red.),“ uvedl.

„Všechny je znám“

Babiš o svých kontaktech v Evropě mluví pravidelně, hlavně v souvislosti s možným mírovým jednáním o Ukrajině. „Pomoc musí pokračovat, ale koordinovaně přes EU a přes NATO: Kdybych byl prezidentem, tak bych inicioval jednání o míru. Mluvil bych s prezidentem Macronem, německým prezidentem, rumunským, bulharským, všechny je znám, mluvil bych s prezidentem Zelenským,“ uvedl například během předvolební debaty na TV Nova. Sokovi Petru Pavlovi následně vyčítal, že takové široké spektrum kontaktů nemá.

Babiš také trvá na tom, že jeho setkání s Marconem nebyl marketingový tah. „Francie je jediná jaderná velmoc v Evropské unii po odchodu Británie. Macron je lídr Evropy, nedávno navštívil (amerického prezidenta Joea) Bidena. Má představy o nějakých mírových iniciativách. To nebyl žádný marketingový tah, máme přátelské vztahy,“ vysvětloval.

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Video  Prezidentské volby 2023: Andrej Babiš pro Blesk po prvním kole  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

rudy_hnis ( 20. ledna 2023 08:31 )

Ale my zloději, komouši a ostatní křivácká pakáž chceme prezidentem svého soudruha Babiše!
Čest práci!

maxpax ( 19. ledna 2023 22:47 )

Rozdíl bude . Pavel tam nebude stát se sklopenýma ušima. Bude stát s nacvičeným hollywoodským usměvem a pak si půjde na záchod s nehybnou tváří pockerové hráče umýt hlavu. Na výsledku to nic měnit nebude, ale bude mu to přeci slušet

maxpax ( 19. ledna 2023 22:42 )

Jestli to dobře chápu, tak NĚMECKÝ europoslanec má jasnou představu, kdo by měl být českým prezidentem . Evropa čeká na českého armádního generála. Dost dobrý .

hejhej ( 19. ledna 2023 22:36 )

illyria:

cid2000 ( 19. ledna 2023 21:06 )

Za Babišem naváží po republice organizovaně skupiny zaplacených nebo dobrovolných fanatiků co si mohou dovolit napadnout meeting jiného kandidáta, protože za nima stojí vládnoucí fialová totalitní moc!Jsou nepostižitelní!To není náhoda!!Najednou novi­nářům­,ODSS,­SSTOP09 nevadí komouši a agenti po 10 letech nahánění agenta Bure­še..­...za­jíma­vé..­..Bo­hužel, vždy připravený převlékač kabátů a všeho ochotný karierista Pávek bude muset být za Hrad vděčný fialové totalitní bandě s Asspenn institutem, Bakkallou v pozadí a Soross-západníma finančníma holdingama...,které spoluvlastní naši energetiku atd. Proto máme ceny jake si zasloužíme jako užiteční id.ioti. Škoda,že na Hradě nemůže být nikdy člověk, který je čistý z minulosti......vždy s pošpiněnou minulostí, vydíratelný....to je smutné. Ani jeden není dobrý, jen z toho jednoho se dělá hodný agent a napravený komumista.....jak tvrdí Pražská havlerka.....z fialové totalitní žumpy a banderovců jde strach !!!Banderovci nám diktují a dělají si tady co chtějí!Prezident Beneš by nevěřil vlastním očím, že banderovci nacistická svoloč jsou nyní naši partneři. Měl pravdu,že jednou přijde doba,kdy pohrobci proněmeckých českých kola­boran­tů,na­cistů,­bande­rovců budou překrucovat historii a budou tvrdit opak.No,asi si jako ovce zasloužíme prožít zbytečně špatné období.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa