Ke krvavému běsnění došlo 17. prosince. Čtyřiatřicetiletý muž si v davu vybral jednu z kolemjdoucích a zaútočil. Nožem ji bodl do břicha a do hrudníku. Přivolaní záchranáři vážně zraněnou šestačyřicetiletou ženu museli uvést do umělého spánku. „Jednalo se o komplexní trauma hrudní dutiny, navíc s náhlou zástavou oběhu, který se záchranářům na místě podařilo obnovit, proto bylo třeba najít kombinované pracoviště, které má jeden urgentní příjem a traumatým včetně kardiochirurgie,“ popsal šéf pražské záchranky Petr Kolouch.

Pobodanou ženu transportovali záchranáři do Motola. Lékaři tam začali okamžitě zjišťovat rozsah poranění. „Věděli jsme, že pacientka nemá dostatečně kvalitní oběh, jedná se o nízký tlak, nedostatečný srdeční výdej a že má bodné poranění břicha a hrudníku. S největší pravděpodobností krvácela dovnitř hrudníku, ale v danou chvíli jsme nevěděli z čeho,“ uvedla Vlasta Vlasáková, lékařka z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 2. LF UK a FN Motol.

Chirurgové přistoupili k operaci. Při ní zjistili, že ji šílenec bodl přímo do srdce. „Díky urgentní resuscitační torakotomie, tedy širokému otevření hrudníku, jsme odhalili takzvanou srdeční tamponádu, při níž krev nahromaděná v osrdečníku utiskuje srdeční sval, v důsledku čehož dochází k srdeční zástavě. Srdce bylo zasaženo jednou bodnou ránou, která měla přibližně 20 milimetrů. Mým úkolem bylo co nejrychleji otevřít hrudník, zjistit rozsah poranění a zastavit krvácení, aby bylo možné provést přímou srdeční masáž,“ říká chirurg Tomáš Haruštiak.

80 minut 

Poté, co se podařilo lékaři TomášI Haruštiakovi zastavit krvácení, přišel na řadu kardiochirurg. Ten prováděl přímou srdeční masáž. Mezi dlaněmi stlačoval srdce, tak aby krev tekla do plic, kde se okysličí, a dále z levé komory do krevního oběhu a především k mozku. Ten je velmi citlivý a bez okysličení po pěti minutách nevratně odumírá, poškozeny mohou být ale i další důležité orgány, jako jsou játra či ledviny. „Kontinuální přímá srdeční masáž trvala přibližně 80 minut, tedy asi 6400krát jsme ručně komprimovali levou i pravou komoru, abychom zachovali oběh. Ta délka resuscitace je skutečně unikátní“ říká MUDr. Milan Horn, emeritní primář Kliniky kardiovaskulární chirurgie 2. LF UK a FN Motol.

Vánoční zázrak

Týden po útoku se stalo něco neuvěřitelného. Lékaři ženě vysadili sedativní léky a ona se probrala do úplného vědomí a bez jakéhokoli neurologického deficitu.„Pacientka nyní rehabilituje a prognóza návratu domů je určitě dobrá,“ dodává doktorka Vlasáková.   

Úspěch lékařů

Díky multioborové spolupráci lékařů, ale i rychlému a profesionálnímu zásahu záchranářů Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy se dnes 46letá pacientka zotavuje z vážných zranění na Klinice anesteziologie a resuscitační medicíny 2. LF UK a FN Motol. „Je to úspěch, za kterým stojí velký tým lidí, záchranářů, lékařů, sestřiček i sanitářů, kteří se na péči o pacientku podíleli. Nikdy to není práce jednotlivce,“ uzavírá MUDr. Jan Beroušek, vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 2. LF UK a FN Motol.

Další útok

Žena (46) ale nebyla jedinou jeho obětí. V běsnění pokračoval dál, kdy nožem mezi domy zasáhl další ženu, která zrovna šla s odpadkovým košem. Tu však zranil jen lehce a dal se na útěk. Útočil i na policisty, ti ho postřelili. Následkům střelného poranění, i přes veškerou snahu záchranářů, nakonec zraněním podlehl. 

Fotogalerie
81 fotografií