Na co si dát určitě pozor?

Teplo

Sluneční paprsky mohou kůži rychle rozpálit, takže pak posezení není právě příjemné. A nejen to. Pokud ji vystavíte teplejšímu a suššímu prostředí, začne ztrácet svou pružnost, ztvrdne a popraská. Proto by kožený nábytek neměl stát na přímém slunci a u zdroje tepla (blízko topení ani ke krbu). 

Pot

Lidský pot může být dost agresivní a zanechat na kůži skvrny. Proto je dobré, hlavně přes léto, sedačku zakrývat přehozem.Vyberte ale takový, který nepouští barvivo.

Oblečení

Zejména světlé kožené sedačky se bohužel rychle špiní, a tak je dobré myslet i na oblečení, ve kterém do kožené sedačky či křesla usedáte. Problémem může být vlhké oblečení nebo takové, které může barvit (např. džíny). Dejte také pozor na ostré předměty, které by mohly kůži poškodit.

Noviny a časopisy

Pozor také dávejte na noviny nebo časopisy. Ty totiž mohou pouštět barvu a kůži ušpinit.

Děti a domácí mazlíčci

Pokud máte doma malé děti či domácí miláčky, je lepší chránit sedačku opět přehozem. Nejen kvůli častému zašpinění, ale také mechanickému poškození. 

Autor: istock.cz

Jak na skvrny? 

Pokud se vám podaří na sedačku něco vylít, je důležité jednat rychle, než skvrny zaschnou. Jde-li o tekutinu, nejprve ji pečlivě odsajte suchým hadříkem. Pak místo vyčistěte čisticí emulzí na kůži (případně speciálním čističem na skvrny) a nakonec vytřete do sucha.

Jak na pravidelnou péči?

Na běžné zaprášení nebo drobky postačí vlhký hadřík nebo vysavač. Dávejte při tom pozor, aby hadřík byl skutečně pouze vlhký, ne mokrý. Jinak by vám na sedačce mohl zůstat flek. Co se týče další údržby, každá kožená sedačka by měla mít od výrobce na štítku jasné údaje o tom, jak ji lze čistit. Obecně platí, že byste měli sedačku 2x až 4x ročně vyčistit důkladně. A to opět s pomocí čisticí emulze na kůži a utěrky z mikrovlákna. Dejte si přitom záležet především na místech největší zátěže, jako jsou opěrky, sedák a područky. Po čištění sedačku znovu vysušte jemným hadříkem. Tím vaší sedačce výrazně prodloužíte životnost.

Autor: istock.cz

Nezapomínejte na impregnaci

Jelikož useň přirozeně vysychá a ztrácí pružnost, je potřeba kožený nábytek a sedačku pravidelně impregnovat. Ideálně hned po nákupu a poté každých šest měsíců. Pokud to zanedbáte, materiál se vysuší a postupně se na něm vytvoří praskliny, které se už nedají spravit. Díky impregnaci bude kůže také lépe chráněna před slunečním zářením a mechanickým poškozením. Stejně jako k čištění i k impregnaci používejte výhradně speciální prostředky na kůži, utěrku z mikrovlákna, aplikační houbičku nebo velmi jemný hadřík.

Sháníte kožený nábytek? Vyzkoušejte náš Bazar Blesk a ušetříte!