Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Havajané zuří: Influencer si stáhl před sopkou kalhoty a vymočil se do lávy!

Autor: pma - 
13. ledna 2023
10:00

Na začátku letošního roku se havajská sopka Kilauea po několika týdnech klidu opět probudila k životu. Naštěstí je erupce lávy zatím omezená pouze na vrcholový kráter, který se nachází mimo obydlené oblasti. Národní park Havajské vulkány i přesto láká stále zástupy natěšených turistů. Tamní domorodce dopálily například záběry zachycující influencera, který si před kráterem stáhl kalhoty a začal do něj močit!

Mnoho Havajanů i samotných turistů rozčílil snímek amerického influencera nazývajícího se notahomebody. Ten na svém instagramovém profilu zdokumentoval to, jak neuctivě se u sopky Kilauea před pár týdny choval, uvedl New York Post.

Na záběrech je patrné, jak si muž v těsné blízkosti vulkánu stahuje kalhoty, spodní prádlo a následně se vymočí přímo do lávy. To vyvolalo ostrou kritiku a komentující si s dotyčným nebrali servítky. „Respektuj krajinu, nebo jdi domů,“ napsal pod video jeden z obyvatel ostrova. „Proboha, co je s těmi lidmi?“ ptal se další uživatel sociální sítě. Krátce poté notahomebody video smazal a nahrál nové, kde se za své chování veřejně omlouval.

Sídlo havajské bohyně ohně a sopek

„Mnoho cizinců nechápe, jak se my Kanakové (domorodí Havajané, pozn. redakce) cítíme. Máme velký vztah k místům zde na ostrovech, na kterých žijeme,“ sdělil domorodá havajská aktivistka Kumu Hinaleimoana Wongová-Kaluová pro Hawaii News Now. Vrchol sopky Kilauea se nachází na jižním pobřeží havajského velkého ostrova. Jedná se o místo, které má pro domorodce velký význam a je také označováno jako sídlo havajské bohyně ohně a sopek zvané Pelé. Kilauea je navíc jednou z nejaktivnějších sopek havajského souostroví. 

Vysoká hladina sopečného plynu

Podle BBC k erupcím dochází v uzavřené části národního parku. Podle Geologického průzkumu Spojených států (USGS) největší riziko mezi veřejností vzbuzují obavy z vysoké hladiny sopečného plynu. Ten se totiž při větším větru může rychle rozšířit. Správa národního parku zveřejnila na svých webových stránkách varování o kvalitě ovzduší a doporučila, aby se zejména návštěvníci s respiračními onemocněními do oblasti nevydávali.

Zobrazit celou diskusi