Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Slavný surfař (†47) nezvládl ukočírovat mohutnou vlnu a zemřel: Byl legenda, truchlí kolegové

Autor: štt - 
9. ledna 2023
17:04

Slavný brazilský surfař Marcio Freire (†47) zemřel během zdolávání mohutné vlny. Sportovní veterán nedokázal zkrotit vodní živel a z výšky spadl do moře. K tragédii došlo minulý čtvrtek v portugalském městě Nazaré.

Přestože na pláži byli po celou dobu přítomní plavčíci, kteří tonoucího muže ihned vytáhli na břeh, pomoct mu již nedokázali. Dle místního námořního úřadu „sportovec utrpěl náhlou srdeční zástavu“. Záchranáři  dlouho prováděli resuscitaci, ale bez výsledku.

Marcio Freire patřil ke slavné surfařské skupině Mad Dogs, v překladu Šílení psi, o nichž byl v roce 2016 natočen i stejnojmenný dokumentární film. Spolu s dalšími dvěma přáteli, Danilo Coutem a Yurim Soledadem, na Havaji zdolal obří vlnu. Tu podle Daily Mail místní přezdívají Čelisti.

K úmrtí se již vyjádřila řada sportovních kolegů. Například další slavný surfař Nic von Rupp na svém instagramovém účtu napsal: „Surfoval jedině s velkým úsměvem na tváři. Tak si jej budu navždy pamatovat. Opravdová legenda“.

Friere pocházel z Bahie ve východní Brazílii. K prknu přirostl už v mládí. Jeho vášeň k jízdě po vlnách byla natolik velká, že se rozhodl odstěhovat se na Havajské ostrovy, kde se nachází početná komunita surfařů. Postupně jej koníček zavedl i do dalších destinací a během života procestoval takřka celý svět.

Přestože Friere platí za legendu, surfováním se dle svých slov nikdy neživil. Slavné americké značky prý neměly zájem sponzorovat Brazilce. S úsměvem kdysi podotkl, že „nejvíce si vydělal, když mu pojišťovna proplatila tisíc dolarů za úraz“. Přivydělával si proto jak pomocník v kuchyni, zahradník nebo instruktor potápění.

Video  Útoky žraloků na lidi zachycené kamerou  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi