„Na místo už sfáral výjezd hlavní báňské záchranné stanice HBZS Ostrava. Příčinu smrtelného úrazu bude šetřit komise složená ze zástupců Obvodního báňského úřadu pro území krajů Moravskoslezského a Olomouckého, Policie ČR, vedení OKD a zástupců odborové organizace,“ uvedla mluvčí OKD Naďa Chattová.

Muž pracoval v porubu (dobývacím prostoru). Neštěstí se stalo v hloubce zhruba 1100 metrů pod povrchem. Mrtvým horníkem je zaměstnanec české národnosti. Zranění byli transportováni na povrch a pak převezeni do zdravotnického zařízení. Na místě byly připraveny tři sanitky a vrtulník.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. V minulých letech ale těžbu ve většině dolů ukončilo, protože se dlouhodobě nevyplácela. V současné době se uhlí těží jen v Dole ČSM.

Loni dvě úmrtí

V loňském roce se v OKD staly dva smrtelné úrazy. V březnu zahynul horník v Dole ČSM-Sever, když při likvidaci chodby asi 800 metrů pod zemí nastal zával, v listopadu pak zemřel horník v Dole ČSM-Jih při manipulaci se strojním zařízením. Oba mrtví byli zaměstnanci dodavatelských firem.

V předchozích třech letech nezemřel v dolech OKD nikdo, ještě před 20 lety tam ale umíralo ročně okolo deseti lidí. Klesající počet smrtelných úrazů je důsledkem poklesu těžby a počtu horníků v dolech, ale i zdokonalující se prevence a bezpečnostních opatření. Například otřesům v dolech, které životy horníků pod zemí ohrožují, ale podle odborníků úplně zabránit nelze, a rizika tak s sebou hornické povolání nese stále.

VIDEO: Po 130 letech skončila těžba uhlí v dolu Lazy. Poslední vozík plný „černého zlata“ vyvezli horníci z hlubin země na povrch ráno ve čtvrtek 28. listopadu 2019.

Video
Video se připravuje ...

Po 130 letech skončila těžba uhlí v dolu Lazy. Poslední vozík plný „černého zlata“ vyvezli horníci z hlubin země na povrch ráno ve čtvrtek 28. listopadu. 

Fotogalerie
8 fotografií