Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nával na vánočních trzích v Drážďanech: Po covidové pauze dorazily tisíce lidí na tradiční slavnosti

Aktualizováno -
3. prosince 2022
20:28
Autor: ČTK, inf - 
3. prosince 2022
16:31

Po dvouleté přestávce kvůli pandemii dnes ulicemi v centru Drážďan opět prošel tradiční průvod, který je oslavou místní vánoční pekařské speciality - štóly. Na slavnosti, jež jsou součástí místních oblíbených vánočních trhů, se přišly podívat tisíce lidí. Jak vánoční trhy v Drážďanech vypadají? Podívejte se na infografice Blesk.cz.

Štólové slavnosti (Stollenfest) připadají vždy na sobotu před druhou adventní nedělí a jejich zlatým hřebem je průvod pekařů, kteří nesou obří štólu na vánoční trhy (Striezelmarkt).

Ty jsou pojmenovány právě podle štóly, protože slovo Striezel je starším označením známé kynuté lahůdky. Na pódiu se štóla krájí obřím nožem a jednotlivé kousky se pak draží. Výtěžek putuje na charitu.

Štólové slavnosti se v současné podobě pořádají od roku 1994, ale inspirací byla oslava uspořádaná v roce 1730 saským kurfiřtem Augustem II. Silným. Tam se tehdy pekla skoro dvoutunová štóla ve speciálně vybudované peci.

Samotná drážďanská štóla se zřejmě peče už od 15. století. Hutnější obdoba vánočky je před Vánoci žádaným zbožím, cukráři a pekaři jich vyrobí desítky tun.

Video  Kam na nejhezčí vánoční trhy v Evropě?  - Videohub
Video se připravuje ...

vosavopruz ( 3. prosince 2022 18:10 )

Z téhle tlačenice lidí člověk nemůže mít dobrou náladu,mě by to teda odradilo.

Zobrazit celou diskusi