Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vánoční trhy: Živá Bratislava, tichá Trnava plná kostelů

/
  • ...
    5. prosince 2022 ● 06:00

    Bratislava je z Moravy, co by kamenem dohodil. Pokud chcete ochutnat jiné dobroty než obvykle, nebo se kromě popíjení punče věnovat i turistice, můžete zamířit k sousedům.

  • 1.

    Bratislava ve třpytivém hávu

    Po dvouleté přestávce se letos na Hlavní a Františkánské náměstí vrátil vánoční trh. Bratislavské potrvají do 22. prosince.  Bratislavský vánoční strom není z největších (měří 12 metrů oproti 22metrovému pražskému smrku), ale trhy samotné jsou velmi živé a oproti českým nabízejí jiné pochoutky.

     

    Mlsejte netradičně

    Dopřát si můžete například cikánskou pečeni, podplameníky, což jsou slané koláče z bramborového těsta ochuceného brynzou, obložené slaninou a klobásami a dochucené koprem, tatranské čaje nebo „hriatô“, které je opravdu nápojem jen pro odvážné. Pokud ovšem chcete ochutnat něco netradičního, rozhodně si horkou pálenku se škvarky nebo sádlem dejte.

     

    Bratislava kulturní

    Hlavním organizátorem a dramaturgem Bratislavských Vánoc, včetně Vánočního hlavního trhu, je letos Bratislavské kulturní a informační středisko (BKIS), které oslovilo a zapojilo také městské části a městské organizace, aby se vánoční nálada rovnoměrně rozprostřela po celém městě.

    Čtvrtky jsou ve znamení autorského čtení slovenských herců a hereček, zajištěn bude i překlad do slovenského znakového jazyka. Čtvrteční živá čtení připravujeme ve spolupráci s Městskou knihovnou. Pátky a soboty přinesou na náměstí příjemnou atmosféru v podobě koncertů slovenských hudebníků a nedělní nabídka potěší rodiny s dětmi. Program probíhá nejen na Hlavním a Františkánském náměstí, ale také v koncertní a výstavní síni Klariska, kde budou připraveny adventní koncerty a oblíbené swapy.

     

    Vánoční les

    Vánoční atmosféru letos doplňuje také Vánoční les na Primaciálním náměstí, který BKIS připravilo ve spolupráci s partnery z Ústředí lidové umělecké výroby (ÚĽUV) a Bauhausu.  Děti z bratislavských základních a speciálních škol ozdobí vánoční stromy na náměstí vlastními originálními ozdobami z přírodních materiálů. Vánoční stromky později poputují do charitativních organizací, sdružení pro lidi bez domova nebo rodiny v tíživější sociální situaci. Ozdobený vánoční strom spolu s betlémem bude umístěn také v aréně Primaciálního paláce.

    Prodejní doba stánků je od 10:00 do 22:00 hodin.

  • 2.

    Trnava, malý Řím

    Trnava je půvabné padesátitisícové město, plné sakrálních památek, takže si můžete vychutnat  návštěvu kostelů s betlémy, nebo trhy, které je ve znamení světově proslulé trnavské medoviny  Apimed. Na těch tradičních, konajících se každoročně na Trojičním náměstí, najdete každý den od 25. listopadu do 23. prosince také stánky s punčem, makovými chlebíčky, ale i koncerty nejznámějších slovenských umělců a dětských koledníků.

     

    Trh tradiční i středověký

    Mikulášské náměstí se během adventu přenese do doby své největší slávy, kdy bylo centrem dění ve městě a hlavním náměstím, kde se v době Uherského království konal pravidelný sobotní trh.

     

    "Na středověkém adventním trhu, který se koná již podesáté, se tentokrát na tři dny od 16. do 18. prosince přenesete do minulosti. Jednou za rok vytvoří středověcí řemeslníci a baviči v historické části města u baziliky svatého Mikuláše pohádkové Vánoce," říká Alexander Prostinák, zastupující ředitel Regionální turistické organizace Trnava Tourism. Nejmenší návštěvníky potěší živá zvířátka a dospělé punč ohřívaný přímo nad ohněm, trnavský med přímo od včelaře nebo ručně vyráběné svíčky ze včelího vosku.

     

    Nenechte si ujít prohlídku města

    Během adventu bude až do večerních hodin otevřena také městská věž, aby si obyvatelé a návštěvníci Trnavy mohli prohlédnout vánoční výzdobu města z výšky.  Ti, které historie města fascinuje, se do ní mohou ponořit během individuální vánoční prohlídky s průvodcem, který je seznámí s adventními zvyky a tradicemi trnavského regionu.

     

    "Návštěvníkům budu vyprávět, co měli Trnavané o Vánocích na stole a jak sochař Ján Koniarek spolu s trnavským skladatelem Mikulášem Schneiderem vytvořili betlém pro trnavskou baziliku. Prohlídka trvá asi hodinu a je vhodná pro děti od 6 let," říká průvodce Trnavou Slavomír Dzvoník.

     

    Kulturní centrum Zaži v Trnavě letos připravuje také online vánoční hru pro děti s názvem Kouzlo skřítka, která bude propojena s instalacemi v osmi oknech v historickém centru města. Skřítci, kteří se v nich skrývají, potěší děti i dospělé.  

     

    V adventním období se uskuteční čtyři adventní koncerty, které se každoročně konají v kostele svatého Jakuba v Trnavě. Ty se každou adventní neděli spojují s jedinečným koncertem a charakteristickou atmosférou trnavského kostela, aby posluchači zažili nezapomenutelný vánoční zážitek.

Dnešní horoskopy