Nejprve koření s vodou, pak až víno

Dejte si tu práci a připravte si nejprve sirup z koření, cukru a vody a až následně přilijte víno. Kdybyste vše dali vařit hned společně, aroma nebude tak intenzivní. V rendlíku smícháme roztopený, až téměř zkaramelizovaný cukr, menší část vína či vody a koření. Pořádně provaříme a až následně přidáme zbytek vína. Promícháme a zahřejeme na příjemnou teplotu.

Pozor! Svařené víno se správně připravuje při 70 – 80 °C a nesmí se vařit, abychom nepřišli o veškerý alkohol.

Čím můžete svařák okořenit?

Jablko nebo jablečný mošt

Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí. Nejen proto bychom ho měli zvolit jako jednu z přísad do našeho svařáku, nejlépe z bílého vína.

Vanilkový lusk

S oblíbenou vůní Vánoc bude nápoj to pravé pohlazení na duši. Jen pozor, čím déle se vanilka vaří, tím víc ztrácí aroma. Takže přidávejte až ke konci.

Mandarinky

Když není pomeranč, můžeme místo něj použít mandarinky, které k adventu neodmyslitelně patří. Jsou o něco sladší, takže bude stačit méně cukru na doslazení.

Rozinky či jiné sušené ovoce

K tekutému vínu sušené víno. Rozinky nejsou tradiční přísadou, ale kdo je má rád, jistě ocení, když při popíjení narazí i na kousek něčeho na zub. Můžeme je předem namočit do rumu.

Zázvor

Dvojnásobně vás zahřeje svařák nejen se skořicí, ale také se zázvorem, který mu dodá i špetku pikantnosti. K tomu všemu má zázvor širokospektrální antibakteriální, antivirové, protizánětlivé i protiparazitické účinky.

Citron

Jeden citron obsahuje až 33 % doporučené denní dávky vitaminu C a hodí se nejen do čaje a grogu, ale také do svařáku, který mírně okyselí a ovoní.

Hřebíček

Skvělý pomocník na romantické chvilky. Když ho rozkoušete, nejenže nám osvěží dech, ale ještě k tomu povzbuzuje smysly a působí jako afrodiziakum. A mimo jiné ničí nežádoucí bakterie a pomáhá posilovat imunitu.

Nové koření

Peprná, mírně nasládlá chuť připomínající hřebíček, skořici a pepř, a právě proto je do svařáku nové koření jako dělané.

Bourbon nebo rum

Svařáku s rumem se říká námořnický a je určen pro milovníky ostřejšího pití. Jen pozor, sladkost nápoje vybízí k hojnému popíjení, avšak nesmíme zapomínat na množství alkoholu, které bude vyšší než u klasického svařáku.

Růžový grep

Bílé svařené víno díky němu získá zajímavou nahořklou chuť. Můžeme použít jak šťávu, tak kůru, nebo jednoduše plátky grepu.

Hruška

Výrazně aromatická a sladce navinulá chuť hrušky, která pozitivně ovlivňuje náladu a pocity pohody, především bílý svařák skvěle doplní.

Badyán

Používá se v čínské medicíně při problémech s trávením a celkově posiluje organismus. Jen pozor, používejte ho velmi málo, neboť v opačném případě bude výsledný svařák chutnat po pendreku.

Granátové jablko

Tento plod platil v antice za symbol plodnosti, krásy a věčného života! Navíc bude v nápoji vypadat dobře na pohled a dodá mu příjemnou sladkokyselou chuť.

Skořice

Dokáže naše tělo prohřát, a to je v zimě k nezaplacení. Je výborná na snížení krevního tlaku, zlepšuje trávení a metabolismus tuků. Je antioxidantem a má dezinfekční a antibiotické účinky.

Plátky mandlí

Křupavý efekt, právě ten ve svařáku zajistí plátky mandlí. Věděli jste, že mandle jsou nutričně nejbohatšími ořechy? Podporují nejen funkci mozku, ale také regulují cholesterol či hladinu cukru v krvi.

Muškátový oříšek

Má osvěžující, velmi výraznou vůni. Jeho chuť je palčivá, lehce nahořklá a vysoce aromatická, což se ke svařenému vínu hodí. Jen pozor! V malém množství je léčivý, avšak ve velkém působí jako droga. Takže s mírou.

Pomeranč

Toto citrusové ovoce dodá nápoji nejen vitamin C, ale také příjemně štiplavou chuť. Pokud chceme cítit hlavně pomerančovou vůni, použijeme převážně nastrouhanou (důkladně vydrhnutou) kůru.

Kardamom

Chutná kořenitě a nasládle, jakoby citronově. Ochucuje se jím vánoční pečivo, tak proč ho nepřidat také do svařáku? Kardamom pomáhá i na zklidnění nervů, antisepticky a k osvěžení dechu.

 

Video
délka: 00:59.96
Video se připravuje ...

Domácí svařené víno Videohub

Fotogalerie
4 fotografie