Původem zemědělská usedlost čtvercového tvaru s vysázeným dvorem uprostřed se nachází ve welšském hrabství Carmarthenshire. Sídlo pořídil před 15 lety král Karel III., který byl tehdy také nositelem titulu princ z Walesu. Spolu se svou ženou Camillou tam často pobýval, v ústraní od ruchu monarchie se dokonce setkávali s místními. Současně odtud Charles vyrážel plnit své povinnosti v regionu, jehož byl hlavou. Nynější panovník zde také trávil s Camillou nějaký čas po smrti svého otce prince Philipa loni v dubnu.

Jelikož Charlesův titul nyní přešel na Williama, dochází také k posunu majetků. Jenže princ z Walesu není jediný titul, který Williamovi patří – je to také vévoda z Cornwallu, hrabě z Chesteru a vévoda z Rothesaye (ve Skotsku). Proto také nyní William vlastní celé vévodství Conrnwallské, založené roku 1337 Edwardem III., které se rozkládá na více než 7500 hektarech. A jednou z jeho nemovitostí je právě sídlo Llwynywermod, které tehdy Charles pořídil za 33 milionů korun.

Dům se skládá ze tří chalup, historické a památkově chráněné stodoly a hlavního domu, které obklopuje 77 hektarů welšské přírody. Král Karel III. údajně celých 40 let strávil hledáním toho vhodného venkovského sídla, až ho tady v roce 2007 objevil a nechal zrekonstruovat. Sám byl součástí místní komunity, chodil zde do kostela, setkával se sousedy. Zatímco král nyní bude muset plnit své povinnosti přes celou monarchii, mohou se místní těšit na nové obyvatele královské usedlosti. Ti již přislíbili, že místo budou navštěvovat, jak jim to čas dovolí.

Video
Video se připravuje ...

Královna Alžběta a její chaty, chalupy, paláce a letní sídla Videohub

Fotogalerie
29 fotografií