„Byl to velmi silný zážitek. Zaplavila mě tak obrovská vlna emocí, že se to dá stěží popsat,“ svěřila se na fb nemocnice Nela Kendziorová (35), která takto v Městské nemocnici Ostrava před pár dny přivedla na svět druhého potomka.

Její syn byl otočený koncem pánevním, musela proto porodit císařským řezem. „Ale jsem šťastná, že mě skvělý porodní tým neochudil o okamžitý kontakt s mým dítětem. Je nenahraditelný pro navázání vztahu mezi maminkou a miminkem i pro spuštění laktace. To, co jsem zažila, je nesrovnatelné s porody, kdy vám po operaci nedovolí se dítěte ani dotknout,“ dodala.

První v Česku

Ostravská porodnice začala tuto možnost, kdy si žena sama může novorozeně vyjmout z otevřené rány, nabízet jako první pro rodičky s plánovaným „císařem“.

„Inspirovalo mě zahraniční video. Zjistila jsem si bližší informace a začala s tím taky. Řada žen má totiž po císařském řezu trauma, které se označuje jako pocit ukradeného porodu. Mrzí je, že si porod nemohly prožít,“ řekla ostravská gynekoložka Iva Staňová.

Video
Video se připravuje ...

V Městské nemocnici v Ostravě si maminky po "císaři" mohu samy vytáhnout dítě z břicha. TV Nova Official

Jiný postup

V Ostravě už „jiný“ císařský řez zažilo několik desítek žen. Zákrok sice podle lékařky trvá o pár minut déle, ale ten zážitek za to stojí.

„Všichni zdravotníci na sále jsou v klidu, nespěchají a prožívají emoce spolu s rodiči. Nepatrně se liší příprava. Běžně musí mít rodička při operaci ruce položené podél těla, v žíle má napíchnutou kanylu, na prstu připnutý oxymetr, mezi hlavou a operačním polem je zástěna. Při novém postupu dáváme oxymetr i kanylu jinam, aby nepřekážely při manipulaci s dítětem, a zástěna tam není. Důležitá je samozřejmě sterilita prostředí včetně maminky, která dostává navíc speciální plášť a rukavice,“ popisuje gynekoložka Staňová.

Po Ostravě i Kroměříž

Krátce po Ostravě začala stejnou metodu nabízet ženám s plánovaným císařským řezem i Kroměřížská nemocnice. Jako první využila této možnosti Lucie Hudcová (30). Ta císařem „ rodila poprvé před pěti lety a letos podruhé. „Je to nesrovnatelné. Tehdy mi velmi chyběl ten první a nejdůležitější kontakt s dcerou. Proto když mi tentokrát nabídli možnost podílet se na porodu, neváhala jsem ani chvilku,“ uvedla Lucie.

„V ten moment, kdy jsem držela v rukou svého syna, vytáhla ho z břicha a položila na hruď, byla jsem neskutečně šťastná. Smála jsem se a zároveň brečela. Byla to nepopsatelná euforie,“ vzpomíná a ještě teď se jí při vyprávění klepe hlas a derou slzy do očí.

Hrozba infekce?

K masovému rozšíření nové možnosti porodu ale patrně zatím nedojde. Podle některých doktorů novinka nepřináší matkám ani dítěti nic navíc a hrozí přenos infekce. „Víme, co některé nemocnice nabízejí, ale my to zatím neplánujeme. Při operaci je nutná maximální sterilita a na sále platí striktní pravidla. V tomto případě podle našeho názoru riziko převyšuje užitek,“ uvedla vrchní sestra z jedné moravské porodnice, nepřála si však jmenovat.

Tomu oponuje ostravská gynekoložka Staňová. „Každá matka je předem poučená a ví, jak má postupovat. Stejně tak porodní tým. Přesto máme na sále vždy určeného zdravotníka, který dohlíží na to, aby vše bylo stále sterilní.“

Fotogalerie
13 fotografií