„Poslední dobou mi docházel dech. Chtěl bych lépe fungovat, dál se starat o barák, jezdit na kole. Aby se mi líp dýchalo. Do 64 let jsem hrával s klukama hokej, pak potíže začaly. Ještě nikdy jsem nebyl v nemocnici, nestačím se divit tomu cvrkotu kolem mě,“ líčil Václav Čempel před tzv. ablací arytmií.

Při výkonu se zavede katétr přes cévu v třísle do srdce a hrot se umístí k místům poruchy srdečního rytmu. Sonda použije pulzní výboj a problematická místa zničí. Dokonalé zobrazovací schopnosti angiolinky zákrok urychlí a zpřesní. „Prý mě do týdne pustí domů bez omezení!“ jásal pan Čempel.

Z měsíců jsou týdny

Angiolinka Azurion 7C12 patří k nejmodernějším zařízením tohoto typu a v rámci Moravskoslezského kraje je unikátní. Jde o mimořádně přesný zobrazovací rentgenový přístroj, který navíc pacienty vystavuje mnohem nižší dávce záření než staré přístroje. Městskou nemocnici stála 50 milionů korun. 

Video
Video se připravuje ...

Primář kardiologie Městské nemocnice Ostrava Marcel Heczko o srdeční arytmii. Michal Charbulák

„Má špičkovou kvalitu obrazu při nízké radiační zátěži. Zpracovává obraz v reálném čase. Díky tomu trvá zákrok, jako je ablace, o polovinu kratší dobu. Obsloužíme více pacientů, čekací doba se ze tří měsíců zkrátí až na tři týdny,“ popsal primář kardiologie Marcel Heczko.

Fotogalerie
6 fotografií