Potíže paní Jiřiny začaly asi před 5 lety. „Nevyšla jsem schody, musela jsem po několika vystoupání odpočívat. Byla jsem zadýchaná a často unavená. Dřív jsem chodila ráda rychle, poté co mi začalo haprovat srdíčko, už jsem to nedávala,“ vypočítává své potíže sympatická žena s tím, že vyšetření potvrdilo srdeční arytmii.

„Zpočátku mi pomáhalo, když mi v nemocnici jednou ročně provedli kardioverzi, laicky řečeno »nahodili« mě defibrilátorem,“ vysvětluje svou léčbu Jiřina. Pak už tato terapie nezabírala a její kardiolog jí poslal do Nemocnice Na Homolce.

Tam jí tým profesora Petra Neužila provedl nový zákrok Affera, který tyto potíže s rytmikou srdce odstraní bez nutnosti operace. „Ve středu 24. ledna jsem šla na sál a druhý den domů. Cítím se v pohodě a o víkendu už jsem vyvařovala pro celou rodinu,“ uzavírá s úsměvem své vyprávění pyšná čtyřnásobná babička.

Unikátní systém léčí srdeční arytmie

Dvě významné pražské nemocnice spojily síly a vyvinuly revoluční systém, který léčí srdeční arytmie. Ty patří mezi nejčastější srdeční onemocnění. Zatímco u zdravých lidí nepředstavují tyto poruchy srdečného rytmu bezprostřední ohrožení života, u nemocných s postižením srdce, například po infarktu myokard, mohou být životu nebezpečné.

Lékaři z pražského IKEMu a Nemocnice Na Homolce se několik let podíleli na systému zvaném Affera, který tyto potíže s rytmikou srdce odstraní bez nutnosti operace.

Jak to probíhá?

Do třísla nebo krku se zavedou speciální tenké a ohebné elektrody (katétry) s mřížkovou elektrodou na konci. Jde o kulovitou síťku, která po roztažení má průměr 9 milimetrů a je na ní 9 mikroelektrod. Ty snímají elektrické signály srdce a teplotu okolní tkáně. Tento katétr vytvoří trojrozměrnou mapu dutiny srdce a elektroda pomocí proudu provede ablaci (zničení nemocné tkáně).

Bezpečné a účinné

Přednosta Kardiocentra IKEM prof. MUDr. Josef Kautzner upozornil na to, že použití této nové metody je zcela bezpečné a účinné: „Jen pro srovnání, běžná ablace může trvat 30 minut a někdy je problém ji kvůli otoku dokončit. Pomocí Affery trvá 1 – 2 minuty.“

Velkou naději dává nový systém pacientům s onemocněním srdce, s velkou jizvou po infarktu nebo po srdečních zánětech. „Všichni si přejeme, aby katetrizační ablace byly co nejefektivnější a co nejbezpečnější. Nová metoda – ablace pulsním polem - využívá ultrakrátké pulsy v délce nanosekund s vysokou voltáží, které prakticky nevytvářejí termický efekt. V rámci klinických zkoušek jsme provedli více jak 200 zákroků, což je celosvětově největší počet takto ošetřených pacientů. Je to důležitý krok k docílení výrazně účinnější léčby srdečních arytmií,“ říká primář Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce prof. Petr Neužil.

Kardiolog Petr Neužil
Autor: Mária Rušinová

Co je katetrizační ablace

Jde o minimálně invazivní zákrok, při němž je katétr doveden krevními cévami do srdce. Katétr dodává energii částem srdečního svalu, normalizuje elektrické signály a navrací srdci normální zdravý rytmus.

Víte, že…

… Česká republika je v počtu ablací na jednom z předních míst ve světě? Díky nové netermální technologii se situace ještě dál zlepší.

 

Video
Video se připravuje ...

Unikátní systém Affera léčí srdeční arytmie archiv Blesku

Fotogalerie
8 fotografií