Po sérii vyšetření, která potvrdila mrtvici, mu nasadili léky a po týdnu ho propustili už v dobrém stavu domů. „Snažil jsem se tomu nepodléhat, ale nevěděl jsem, co bude dál. Když jsem se vrátil z nemocnice, stále jsem dobře nemluvil. Na cévní mozkovou příhodu navíc zemřel můj tatínek,“ vysvětluje Zdeněk.

Kvůli potížím s komunikací začal chodit na logopedii a řeč trénoval i doma. Četl nahlas a také nafukoval tváře, jak mu doporučili lékaři. Kromě toho začal dbát i na svůj jídelníček a zcela změnil svůj životní styl.

„Snažil jsem se, aby byla moje strava vyváženější. Jedl jsem méně tučných jídel a víc vitamínů. Rok před tím, než jsem měl cévní mozkovou příhodu, jsem po třiceti letech přestal ze dne na den kouřit a po mrtvici už jsem se ke kouření nikdy nevrátil,“ doplňuje Zdeněk.

Denně dva až tři kilometry

I když u něj problémy s řečí přetrvávaly, začal znovu chodit do práce a hlídal si pohyb – denně ušel dva až tři kilometry. „Nechtěl jsem být doma, protože bych pořád myslel na to, že se mnou něco není v pořádku. Mé psychice hodně pomohlo, když jsem zase začal pracovat a byl jsem v kontaktu s ostatními,“ vysvětluje Zdeněk.

Trvalo dva roky, než začal mluvit jako dřív. Kromě řeči se upravil také Zdeňkův tlak a hodnoty cholesterolu. Z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady ho tehdy odeslali zpátky k praktickému lékaři.

Kontroly na neurologii

„Hledal jsem pak vhodnou neurologii, kam bych mohl chodit na kontroly. Objednací doby byly ale všude hrozně dlouhé, a tak mi neteř, která je také lékařkou, doporučila kardiologa profesora Michala Vrablíka z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze,“ přibližuje Zdeněk.

Prof. MUDr. Michal Vráblík, Ph.D.
Autor: Jiří Koťátko

Od té doby ho profesor Vrablík, k němuž přešel, kontroluje pravidelně – vždy dvakrát ročně.  „Jsem moc rád, že se o mě stará a že s ním mohu konzultovat svůj zdravotní stav. Poskytuje mi komplexní péči, což je pro mě velká pomoc. Nemusím tak se vším obíhat tolik lékařů,“ oceňuje Zdeněk, který se sice nemocem v posledních letech nevyhnul, cévní mozková příhoda se u něj už ale nikdy znovu neobjevila.

„V roce 2017 jsem si nahmatal bulku na krku a lékaři zjistili, že mám rakovinu lymfatických uzlin, tzv. Non-Hodgkinův lymfom. Léčba chemoterapií naštěstí zabrala, stále jsem ale i v péči onkologa,“ doplňuje Zdeněk.

 

Fotogalerie
5 fotografií

 

Video
Video se připravuje ...

Jak poznáte snadno a rychle příznaky mrtvice? Videohub