Na Edwardse se za jeho projev snesla vlna chvály. „Na ten okamžik se připravoval,“ sdělil na twitteru jeho kolega Alastair Campbell. „Trénoval, dokonce si to zkoušel před zrcadlem,“ svěřil se jeho kolega. Pro Edwardse bylo prý oznámení o smrti královny největší výzvou, jakou u BBC zažil. 

Jak informoval deník Daily Mail, těžké bylo pracovní odpoledne i pro moderátora Sky News Dermota Murnaghana „Máme několik velmi důležitých zpráv. Buckinghamský palác právě oznámil, že zemřelo Její Veličenstvo královna Alžběta II. Bylo jí 96 let,“ uvedl v živém vysílání pro miliony šokovaných lidí. 

Královská reportérka Sky News Rhiannon Millsová informovala o úmrtí panovnice velmi dramaticky. „Toto bude zřejmě zničující zpráva pro královskou rodinu a miliony lidí ve Spojeném království a na celém světě,“ uvedla její úmrtí. „Královna Alžběta II. byla velmi milovanou a uznávanou panovnicí a skutečně jedinečnou postavou na světové scéně,“ dodala posléze. 

Na trůn se posadí Karel III.

Novým britským králem se stal nejstarší syn Alžběty II. princ Charles jako Karel III. „Dnes zůstane na Balmoralu a v pátek se vrátí do Londýna,“ informoval ve čtvrtek královský palác. Zdravotní stav Alžběty II. se v posledních desítkách hodin zhoršil, její lékaři ve čtvrtek dali najevo, že jsou jím znepokojeni.

Následně se za královnou do zámku Balmoral ve Skotsku sjeli členové britské královské rodiny. Ještě v úterý přitom královna plnila pracovní povinnosti při výměně na premiérském postu.

Video
Video se připravuje ...

Britové truchlí po smrti Alžběty II. (†96): Před palácem už je záplava květin reuters

Fotogalerie
57 fotografií