Už je to devětašedesát let, kdy se v Londýně odehrál významný ceremoniál, který díky televiznímu přenosu viděly miliony lidí po celém světě. Ve Westminsterském opatství byla korunována Alžběta II. Byla to první a až do korunovace nového krále jediná televizí přenášená korunovace britského panovníka. 

Korunovace Karla III.

Smrt královny Alžběty II. 8. září 2022 spustila celou řadu událostí. Svět dnes sleduje především děj kolem příprav na královský pohřeb, které běží podle plánu Operace London Bridge.

Jen co ovšem bude Alžěta II. pohřbena, rozjedou přípravy další velké slavnosti. Plány na Charlesovu korunovaci mají dokonce další vlastní jméno - Operace Zlaté Jablko.

Ke korunovaci sice dojde až s několikaměsíčním, možná až ročním odstupem od úrmtí a pohřbu královny Alžběty II. již nyní je ovšem jasná řada věcí.

Korunovace bude kratší, levnější a dříve

Karel III. si však nepřeje mít velkolepou korunovaci, jako měla jeho matka, jejíž korunovace se připravovala šestnáct měsíců a do Westminsterského opatství jel dlouhý kočárový průvod s více než 8 tisíci hodnostáři. V průvodu rovněž kráčelo víc než 40 tisíc vojáků a dalších 30 tisíc lemovalo ulice.

Karel III. si podle informací britského deníku Daily Mail přeje, aby ceremoniál odrážel moderní Británii. Jeho přání údajně je, aby byl ceremoniál „kratší a levnější“. Královnina korunovace trvala víc než tři hodiny. Kratší ceremoniál bude i z důvodu věku Charlese. Přijet by tak mělo maximálně 2 tisíce hostů. Dokonce bude pozváno i méně členů královské rodiny. „Nepřekvapilo by mě, kdybych potom na balkoně Buckinghamského paláce viděl jen Charlese a Camillu, Kate a Williama a jejich děti,“ uvedl zdroj pro výše zmíněný deník.

Karel III. by zároveň byl rád korunován dříve po svém prohlášení králem. Zatímco jeho matka Alžběta II. byla korunována až 16 měsíců po smrti svého otce, Karel doufá, že se ceremonie dočká do jednoho roku.

V základu ovšem stále půjde o anglikánský obřad a neměl by chybět ani ikonický zlatý kočár.

Camilla královnou

Z druhé manželky Karla III. se poté, co se stal králem stala královna Camilla. O tom, že tento titul získá přitom nebylo dlouho jasno. Vzhledem k tomu, že Camilla byla v očích veřejnosti dlouho nepopulární, plánoval Karel, že by mohla mít titul princezny manželky. Proti tomu se ještě za svého života postavila zesnulá královna Alžběta II.

Ta v prohlášení při oslavách 70 let její vlády uvedla, že je jejím upřímným přáním, aby choť prince Charlese Camilla byla korunována po jeho boku a dostala titul královna manželka. Poslední královnou manželkou před Camillou se v roce 1937 stala matka královny Alžběta, která usedla na trůn po boku svého manžela, krále Jiřího VI. Princ Philip jakožto manžel neměl nárok na korunovaci, protože manželovi panovnice náleží pouze titul princ manžel.

Korunovace královny Alžběty II. byla jediná v televizi

Korunovace krále Karla III. bude teprve druhou korunovací, kterou bude natáčet televize. Tou první byla korunovace jeho matky Alžběty II., která proběhla 2. června 1953. Alžběta se přitom stala panovnicí 6. února 1952.

Přípravy její korunovace tak zabraly celých šestnáct měsíců. V den korunovace tak královnu následoval průvod, ve kterém bylo přes osm tisíc hodnostářů ze všech koutů Britského impéria nebo 40 tisíc vojáků.

Ještě než k obřadu došlo, bylo ovšem potřeba vyřešit řadu věcí. Od seznamu hostů po návrhy a ušití oděvů pro všechny členy královské rodiny včetně korunovační róby Alžběty II.

Korunovace se stala první velkou světovou událostí, která byla vysílána i za hranicemi. Aby se záběry dostaly k divákům v Kanadě co nejrychleji, uskutečnilo královské letectvo první nepřetržité lety mezi Velkou Británií a pevninskou Kanadou.

Slavnostní procesí na cestě mezi Buckinghamským palácem a Westminsterským opatstvím sledovaly tři miliony diváků.

Král Karel III.

Král Karel III. se narodil královně Alžbětě II. a jejímu manželu Philipovi 14. listopadu 1948 jako princ Charles. Je to nejstarší potomek Alžběty II. a svého času nejdéle sloužící korunní princ v historii britské monarchie.

Před armádou dal Karel III. přednost vzdělání

Karel III. studoval na elitních soukromých školách, především v internátní střední škole Gordonstoun ve Skotsku. Po střední škole ovšem porušil tradice královské rodiny, když místo služby v armádě zamířil rovnou na univerzitu v Cambridge.

Vystudoval historii s archeologií a antropologií a stal se tak prvním následníkem trůnu s vysokoškolským vzděláním. Během studií ovšem prošel kurzem pro vojenské piloty a později i námořní akademií a několik let strávil službou u královského námořnictva.

Princ Charles a Diana

První manželkou krále Karla III. se stala Diana Spencerová, se kterou se oženil v roce 1981. Jejich svatbu sledovalo v televizi kolem tři čtvrtě miliardy lidí. Diana svatbou s následníkem trůnu získala titul princezna z Walesu a přízeň široké veřejnosti.

Páru se narodili dva synové, Charlesův následník princ William a mladší princ Harry.

Manželství se ovšem záhy dostalo problémů. Ty byly způsobené i Charlesovým vztahem k jeho dlouholeté přítelkyni Camille Parker-Bowlesové. Krize vyvrcholila jejich rozvodem v roce 1996. Diana zemřela takřka přesně po roce od rozvodu při autonehodě v Paříži spolu se svým milencem Dodim Al-Fayedem.

Princ Charles a Camilla

Jeho druhou manželkou se v roce 2005 stala Camilla Parker Bowlesová. Ta byla Charlesovou přítelkyní už na začátku sedmdesátých letech. Jejich první vztah trval necelé dva roky a o důvodech jeho konce se dodnes vedou spekulace.

Camilla, vévodkyně z Cornwallu

Camilla se narodila jako Camilla Rosemary Shandová v 17. července 1947. S Charlesem se zná od sedmdesátých let.

První manželství Camilly

Camilla se tak v roce 1973 provdala za Andrewa Parker Bowlese. S tím má dvě děti, syna Toma, kterému je Karel III. kmotrem a dceru Lauru. Jejich manželství ovšem také nemělo vydržet a pár se rozvedl v roce 1994.

Na začátku osmdesátých let měla Camilla znovu udržovat románek s Charlesem, o kterém měl dokonce vědět a tolerovat její tehdejší manžel. Vše navíc záhy skončilo, protože Karel III. potkal Dianu.

Média Camillu nenáviděla

Románek Camilly a Karla III. z doby těsně před královskou svatbou vyšel na povrch díky knize o princezně Dianě v roce 1992. O rok později pak na veřejnost unikl intimní telefonát Charlese a Camilly. Následník trůnu později přiznal, že nová jiskra mezi nimi přeskočila už v roce 1986.

Po rozvodech se společně objevili na oficiální akci v roce 1999, o rok později se Camilla potkala s královnou. Svatba páru proběhla v roce 2005 poté, co ji posvětila královna, tehdejší vláda a anglikánská církev.

Camilla a její tituly

Ačkoli měla po svatbě s Charlesem právo na titul princezna z Walesu, z respektu k Dianě jej nevyužívala a nechávala se místo toho titulovat jako vévodkyně z Cornwallu po jednom z titulů, které náleželi Karlovi III. předtím, než se stal králem..

Původně přitom plánovala, že po usednutí Karla III. na trůn nebude používat titul královna manželka, který jí podle tradic náleží. Královna Alžběta II. ovšem při oslavách 70. let své vlády oznámila, že si přeje, aby tento titul Camilla používala.

Video
Video se připravuje ...

Jak bude vypadat korunovace prince Charlese? Videohub

Fotogalerie
56 fotografií